Реклама / Ads
0| 4041 |05.12.2023 НОВИНИ

Кои са думите на годината и как изкуственият интелект ги завладя?

.
Малцина не биха се съгласили, че поне в света на технологиите 2023 г. ще бъде доминирана от изкуствения интелект. Речниците отбелязват това в списъците си с "думи на годината".
 

Думата на Кеймбридж е "халюцинирам". Това - пише Techcrunch.com, е характерно за генеративните модели на изкуствен интелект като ChatGPT, които по-скоро измислят всичко - от дати до цели хора, пред това да признаят, че не знаят. Проблемът е, че тези системи не знаят какво не знаят, защото изобщо не знаят нищо, се казва в статията. 


Като сложни модели за предсказване на думи, единственото, което има значение, е да създадат изречение, което прилича на обучаващите ги данни. Ако  попитате системата за известни германски хирурзи от XVIII век и тя няма точни съвпадения, тя просто ще халюцинира нещо близко, като например Арман Вердигер от изследователската болница "Айншлос" в Тюлинген. Важното е да звучи правдоподобно. За съжаление тези халюцинации са толкова уверено заявени, че безброй от тях са приети без съмнение като реални.


Генерираните от изкуствен интелект образи и аудиоматериали са изцяло и умишлено "халюцинирани", тъй като са смесица от данните за обучение на модела, но не са точно пресъздадени (въпреки че могат да се доближат много до тях). Това също крие своите опасности, тъй като изкуството и снимките, генерирани от изкуствен интелект с различно качество, се разпространяват в многобройни контексти.

 

Приемането на думата въпреки първоначалното ѝ ограничение до човешкото възприятие "подчертава готовността ни да приписваме на изкуствения интелект атрибути, подобни на човешките", казва етикът по изкуствен интелект от Кеймбридж Хенри Шевлин. "Очаквам, че с напредването на това десетилетие психологическият ни речник ще се разшири още повече, за да обхване странните способности на новите интелекти, които създаваме".

 

Merriam-Webster грабна другия край на пръчката с избора на "автентичен" (authentic) за своя дума на годината. "С възхода на изкуствения интелект - и неговото влияние върху deepfake видеоклиповете, академичната добросъвестност и огромен брой други теми - границата между "истинско" и "фалшиво" става все по-неясна".

 

Въпреки че "автентичен" не получи съвсем ново определение, той получи нова и важна конотация. Години наред се притесняваме дали нещо, което правим ние или другите, е автентично или не. 

 

Преди трябваше да се притесняваме дали дадена тенденция или предмет представляват автентичните интереси и избор на даден човек или група. Сега трябва да се замислим дали дадена вещ изобщо е истинска.

 

Според Оксфордския речник думата на 2023 г. е Rizz. Идва от „харизма“ и в езика на поколението Z, означава способността да привлечеш някого.

 

Произхождаща от думата "харизма", "rizz" се отнася до способността на човек да привлича романтичен партньор чрез "стил, чар или привлекателност", заяви издателят на речника Oxford University Press (OUP) в съобщението си от понеделник.

 

Думата е получила повече от 32 000 гласа от обществеността, допълват от OUP.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4152 |05.12.2023 Депутатите отварят Конституцията за ремонт този петък . 12| 4976 |05.12.2023 Кирил Петков от Брюксел: Пречките за влизане в Шенген за България и Румъния ще увеличат политическата нестабилност и влиянието на Русия . 23| 4392 |05.12.2023 Радан Кънев: Сестрински на "Възраждане" популизъм в Австрия и Нидерландия ни спира за Шенген . 4| 3922 |05.12.2023 Бивш зам.-министър: Първо ще има пропукване за влизане в Шенген с въздушните ни граници

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads