Реклама / Ads
15| 14107 |02.11.2018 НОВИНИ

КОЙ е финансирал вестник ”Стандарт”?

.
Майката на Делян Пеевски Ирена Кръстева и главният редактор на вестник ”Стандарт” Славка Бозукова Източник: Капитал
По думите на екипа на ”Стандарт” вестникът продължава в интернет пространството, а на хартия като седмичник, защото никой не си е мърднал пръста да даде равен шанс на вестниците и телевизиите по отношение на прякото договаряне за европейските медийни пари. ”Не сме взели нито една стотинка държавни пари, нито едно евро от европейските субсидии. Не сме си и помисляли за грантове”, твърдят още от екипа на вастника.
 

От редакционна статия в днешния петъчен брой става ясно, че след 26 години вестник "Стандарт" спира да излиза ежедневно и става седмичник.  

 

Вестник „Стандарт“ има нов собственик, който влиза и в борда на директорите на компанията издател „Стандарт нюз“, пише през октомври 2017 година Трансмедиа.Това е „Пресгрупа утро“, което е издател на русенския вестник „Утро“. Собственик на „Пресгрупа утро“ е австрийската BG Privatinvest GmbH. Това дружeство на свой ред се притежава от австрийския гражданин Карл Хабсбург Лотринген и от българина Христо Грозев.

 

Проверка на Фрог нюз показа, че в Търговския регистър последния публикуван годишен финансов отчет на новия собственик на „Стандарт“  -  "Пресгрупа Утро" е от 2014 година. В Русе, където е седалището на фирмата, не е тайна тясната му връзка с Делян Пеевски.

 

През януари тази година беше обявено, че вестник „Стандарт“ има нов издател и нова дейност. Това стана ясно от статия във вестника, озаглавена: „Тодор Батков подари „Стандарт“ на журналистите“.  „Свободата на словото е гарантирана, когато журналистите сами носят пълната отговорност за изданието, което правят“, каза тогава Батков. Вестникът в последните четири години има проблеми с изплащането на заплати и покриването на разходите си. По тази причина голяма част от журналистите му го напуснаха. "Както казва народът - който плаща, той поръчва музиката. "Стандарт" беше първият вестник, в който журналистите станаха и негови собственици. Взехме акциите през февруари, но за съжаление заедно със задълженията. Свободата струва скъпо!", казват по тази тема от вестника.

 

В последните месеци вестникът се правеше от съвсем малък екип. Позицията на редакционния екип в днешната статия е, че в България е невъзможно печатно издание да оцелее на пазарен принцип.  "Не сме взели нито една стотинка държавни пари, нито едно евро от европейските субсидии. Не сме си и помисляли за грантове", твърдят от "Стандарт". И доплъват "Ако някой ви каже, че днес и утре в България печатно издание може да оцелее на пазарен принцип, това е виц. Цените на хартията и отношението на държавата към печатните издания правят тази мисия невъзможна. Всеки от властта, а и не само, роптае срещу незавидното 111-то място на България по свобода на словото. Но десетилетия наред никой не си мръдна пръста да даде равен шанс на вестниците и телевизиите по отношение на прякото договаряне за европейските медийни пари."

 

От последния финансов отчет, който "Стандарт нюз" е публикувало - за 2012 г., се вижда, че собственици на капитала от 4 млн. лева са "Т.Б. консулт" на Тодор Батков с дял от 65.47% и "ГМ прес" с 34.53%, което е в несъстоятелност от април 2016 г. и беше собственик и на 50% от дружеството "Интермедиа" АД, което издаваше сайта blitz.bg и вестниците "Шоу", "Над 55" и "Доктор", както и няколко регионални издания, пише Дневник.

 

Трансмедия дава и много подробности защо се сменя собственика в „Стандарт“:

Именно непрякото кредитиране е най-вероятен двигател и на промяната на собственост в „Стандарт“. Малко под 35% от дружеството издател „Стандарт нюз“ до скоро се държеше от компанията „ГМ Прес“. Това дружество е вече е обявено в несъстоятелност, защото не може (или не иска) да връща задълженията си към „Булит 2007“. „Булит 2007“ е дружество кредитирано от КТБ, което на свой ред е прехвърляло парите към „ГМ Прес“, с които пък се е издържал „Стандарт“. От разпространени в медиите и неотречени от никого договори между „Булит 2007“ и „ГМ Прес“ в периода 2011 – 2012 г. към бившето дружество собственик в „Стандарт“ са заминали поне 6.5 млн. евро.

 

През 2014 г. мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев и ДПС депутатът Делян Пеевски влизат в остър конфликт, а „Стандарт“ става арена на серия „разследвания“, които напълно съвпадат с линията на Пеевски. „Булит 2007“ прави опит да си поиска обратно парите от „ГМ Прес“. Но издателят на „Стандарт“ очевидно няма такива планове. „Булит 2007“  завежда дело с искане за обявяване в несъстоятелност на своя контрагент. Следва бясно напускане на борда на директорите на „ГМ Прес“.

 

Препис от акционерната книга на „Стандарт нюз“ показва, че акциите на „ГМ Прес“ са джиросани на „Пресгрупа утро“ през юли 2014 г. Доколко това е вярно и дали е антидатирано вписване е трудно да се установи. Фактът, че „Пресгрупа утро“ влиза в борда на директорите на „Стандарт нюз“ чак през октомври 2017 г., когато се прави цяла поредица вписвания е достатъчно показателен.

 

Справка в Търговския регистър показва, че издателят на „Стандарт“ не е публикувал свой отчет за 2012, 2013, 2014, 2015 г. В този период не е провеждало и общо събрание на акционерите. По тази причина и не е ясно кой е бил собственик на дружеството в този период.

 

Промените в книгата на акционерите са добра основа задълженията на „ГМ Прес“ към КТБ никога да не бъдат покрити. Собствеността на издателите на „Стандарт“ и групата БЛИЦ – Шоу са единствените активи, които синдикът на „ГМ Прес“ можеше да осребри. И двата вече са загубени, завършва информацията на Трансмедиа.

 

На фона на всичко това и след приемането на медийния закон на Пеевски, който упорито се твърди, че ще изсветлява медиите е любопитно да се разбере реалното финансиране на "Стандарт".

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7364 |21.03.2018 В деловодството на НС са банките, финансирали сделката с ЧЕЗ . 2| 5280 |14.03.2018 Съдът закри фондацията, финансирала партията на Местан ДОСТ . 9| 6098 |29.12.2017 Карикатуристите на „Прас-Прес“: Опитват икономически да задушат вестника . 0| 4624 |19.12.2017 Почина създателят на вестник ”Трета възраст” Николай Желев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads