Реклама / Ads
0| 11263 |13.04.2022 НОВИНИ

Кой е Жак Бо: “Експертът” проводник на руската пропаганда

.
Името му е Жак Бо. Ако вече не сте чели в някои от българските пропутински сайтове негови анализи, много вероятно е в онлайн пространствот да попаднете на името му. Анализи на войната в Украйна и то в подкрепа на Русия, написани от въпросния “експерт” се появяват на различни места и това не е никак случайно… Кой всъщност е Жак Бо?
 

Jacques F. Baud, както е правилното изписване на името му на френски, е бивш полковник от швейцарската армия, стратегически анализатор, специалист по разузнаване и тероризъм. Бил политически ръководител на мироопазващите операции на ООН, работил 5 години за борбата в НАТО срещу разпространението на леки оръжия и прочее хвалби за огромния експертен капацитет на Жак Бо. Сериозна работа, няма що.

 

Но информацията за него не спира дотук. 

 

Два клика: толкова бяха нужни на екипа ни, за да започнем да си задаваме въпроси. Например: Кой изобщо е Жак Бо, защо се появи изведнъж, какъв е интересът на проруските медии да разпространяват твърденията му, колко голям експерт е всъщност и не е ли това част от огромната информационна война, която се води паралелно с тази в Украйна. 

 

Като за начало - на страницата на Жак Бо в Wikipedia, където се предполага, че трябва да се намира основната част от биографията на този човек, има огромно, оцветено в червено предупреждение. Изглежда някой, незнайно по какви причини, се е опитал упорито да редактира страницата на Жак Бо и да допълни информацията за него през различни IP адреси. 

 

Страницата на “експерта” в Wikipedia е френска. 

 

Известно е, че данните в Wikipedia могат да бъдат допълнени от всеки в интернет. Изглежда обаче страницата на Жак Бо е привлякла огромен интерес на потребителите по едно и също време. Издадено е предупреждение към потребителите да не се опитват да редактират страницата, за да не бъдат блокирани. 


Това поведение на потребителите е забранено в Wikipedia. Става дума за така нареченото правило R3R - френска препоръка на Уикипедия, според която даден потребител не може да извърши три или повече промени в дадена статия в рамките на 24 часа. От създаването си през 2001 г. Уикипедия поддържа философията си да бъде свободна и прозрачна. Редактирането на статии е напълно доброволно и никой не получава пари за това. Според информация на вестник “Новая газета” обаче една малка част от редакциите на руските страници по темата Украйна са направени от профили, свързани с Федералната служба за сигурност (ФСБ), бившият КГБ. 

 

В статията за Жак Бо се посочва, че не са цитирани достатъчен брой източници.

Онова, което се спестява в онлайн сайтовете? Че въпросният Жак Бо е критикуван широко заради разпространението на конспиративни теории и лъжи. 

 

Според френския журналист Антоан Хасдей от “Conspiracy Watch” - френски уебсайт, основан през 2007 г. от Руди Райхщад, и изцяло отдаден в борбата с разпространението на фалшиви новини и конспирации, Жак Бо отговоря на всички критерии за конспиратор. Цитирано е интервю пред клона на държавната руска телевизия RT във Франция, в което Бо е отговорил на всички критерии за “геополитическа конспирация”. 

 

Важно е да се отбележи, че сайтът “Conspiracy Watch” не е случаен и се използва широко от Министерството на образованието във Франция. 

 

Освен това сайтът е част от Civil Society Empowerment Programme (CSEP) на Европейския съюз, която се занимава с насърчаване на гражданското общество, местните организации и достоверните гласове на представители на обществото. Инициативата е под шапката на Интернет форума на ЕС, която стартира през 2015 г. от Димитрис Аврамопулос, комисар по миграцията, вътрешните работи и гражданството, за справяне с терористично съдържание онлайн.

 

Интересни са и книгите на Жак Бо. “Експертът” с богата биография е автор на книги като “Путин: Майстор на играта?”, “Аферата Навални: Конспирация в услуга на външната политика” и “Тероризъм: Политически лъжи и фатални стратегии на Запада”. 

 

В интервю пред белгийския журналист Мишел Колон, препубликувано в руски сайт, Жак Бо дори се възхищава на бързината, с която “военната операция на Кремъл” върви в Донбас. Според Бо големите украински градове се контролират не от въоръжените сили на Украйна, а от "главорези и престъпници", като например бойците от "Азов". Жак Бо добави също, че нацистките части са ангажирани с “невъобразими зверства“ в Харков и Мариупол.

 

Това твърдение на Жак Бо припокрива основната линия на изказванията и позициите, които идват от Кремъл.

Ето такъв "експерт" е на раположение за ползване от проруската пропаганда. 

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3987 |12.04.2022 Зеленски отказал среща с германския президент заради връзките му с Руската федерация . 0| 4861 |11.04.2022 Мониторинг, доклади… Как СЕМ не може да направи нищо за проруската пропаганда в БНР и БНТ . 0| 3394 |10.04.2022 Дмитро Кулеба: Буча не се прави за един ден. Руската пропаганда доведе до тези зверства . 0| 4678 |10.04.2022 Бивш съветник на Путин: Истинско пълно ембарго върху руската енергия може да спре войната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads