Реклама / Ads
21| 8910 |16.11.2022 НОВИНИ

Кой какво (не) каза у нас за падналите в Полша ракети?

.
Мълчание. Това кънти от кулоарите на Народното събрание, докато световни лидери се надпреварват да коментират случилото се в Полша. Позициите в България са балансирани, тъй като се знае, че падналите около границата с Украйна ракети са руски, но не се знае от къде точно са изстреляни те. Президентът Румен Радев също беше балансиран и не застана на страната на Полша.
 

"Президентът може да има единствено позиция на президентската институция. Това не е позиция на държавата. Ние сме парламентарна република. Не съм чул позиция на премиера или на Министерския съвет. Не съм чул и позиция на парламента. За мен България все още няма позиция. Това говори, че системата ни за национална сигурност е парализирана. Служебното правителство практически е абдикирало и изпаднало в пълна зависимост от волята на президента", коментира пред ФрогНюз Велизар Шаламанов.





Президентът Румен Радев не застана ясно на страната на Полша.

 

"Инцидентът в Полша, който доведе до загубата на човешки животи, е неприемлив, крие риск за дестабилизация на целия регион и за разширяване на териториалния обхват на войната на Русия срещу Украйна. Необходимо е незабавно изясняване на този опасен случай и предприемане на адекватни мерки. Всеки ден на тази война разрушава бъдещето на Европа и света", се посочва в позиция на държавния глава.

 

Доста по-категорични са позициите например на италианския премиер Джорджа Мелони, която изрази “солидарност” с Варшава. САЩ пък изразиха “пълна подкрепа” към Полша. Германия също предложи подкрепата си. 


Какво казаха партиите у нас? 


От БСП отказват да коментират темата и се въздържат към този момент. От ГЕРБ отказаха да предоставят позиция на медията ни. 


"В момента все още се разследва какви точно са ракетите. Факт е обаче, че основната причина за случилото се в Полша са варварските нападения над Украйна в последните дни от руска страна. Цялата ситуация е създадена от руската агресия в Украйна. Загубата на човешки животи в Полша е следствие от руската агресия", заяви Стефан Тафров от "Демократична България". 


Подобно е мнението и на самия Шаламанов. По думите му налице е тежък инцидент, който е пряко следствие от атаките по цивилна инфраструктура в Украйна от страна на Русия. 






"Дали е попадение на руска ракета или украинска ПВО е вторичен въпрос. Важното е, че ударите по обекти далеч извън зоната на съприкосновение на войските в тази ситуация създават допълнителен риск. Ако не бъде взето решение руснаците да прекратят терористичните удари, то трябва наистина да се изгради надеждна противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО по границата с Украйна и да й се окаже помощ", допълни Шаламанов.


От "Продължаваме Промяната" бяха лаконични: 


"Силно сме обезпокоени от инцидента, довел до взрив на територията на нашия евроатлантически съюзник Полша, след който загинаха цивилни граждани. Изразяваме съболезнования за загубата. Очакваме повече информация по случая".

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2742 |15.11.2022 КС отказа тълкуване относно правомощие на Гешев . 2| 2675 |14.11.2022 Турция отказа да приеме съболезнованията от САЩ по повод атентата . 0| 3014 |14.11.2022 Прокуратурата в Перник: Няма доказателства Александър да е жертва на престъпление . 25| 4241 |13.11.2022 Соломон Паси: Какво има толкова да се дели между ГЕРБ и ПП, че не могат да си подадат ръка?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads