Реклама / Ads
0| 7904 |31.07.2022 НОВИНИ

Кой е мозъкът зад схемата на Кремъл за газово изнудване?

.
Името му е Максим Орешкин - икономически съветник на руския президент Владимир Путин, който помогна на Владимир Путин да превърне Русия в крепост. След западните санкции заради войната обаче тази крепост започна да изглежда по-малко "непревземаема". И Кремъл трябваше да помисли как точно да обърне играта в своя полза.
 

Така на 23 март Путин поиска от противниците си в Европа да започнат да плащат огромните си сметки за руско синьо гориво в рубли. Именно Орешкин е авторът на този ход, пишат от "Bloomberg". 


След инвазията на 24 февруари той се очерта като ключов член на вътрешния кръг на Путин по въпросите на икономическата политика - един от няколкото вътрешни лица със западен финансов опит, които сега помагат да се насочи реакцията на Кремъл. 


Според Сергей Гуриев, икономист, който съветва правителството в първите години на управлението на Путин и по-късно бяга в Париж, посочва, че Москва в момента е заета с това да мисли как да заобиколи санкциите на Запада и го прави доста успешно. 


Решенията на Москва помогнаха на Русия да избегне най-лошите икономически щети, от които се страхуваше. Рублата възстанови ранните си загуби, за да се превърне в най-добрия показател, тъй като десетки милиарди долари и евро се вливат за енергиен и друг износ.


Като използва влиянието на Русия върху доставките на газ за Европа, идеята за синьо гориво да се плаща в рубли позволи на Путин да изглежда така, сякаш се бори с първоначалния натиск. В крайна сметка това принуди ЕС да отстъпи, тъй като повечето от големите потребители се присъединиха към новите условия, които включват изискването за откриване на специални сметки в Gazprombank JSC, запазвайки кредитора без санкции.


Пред "Bloomberg" Орешкин отказа да потвърди, но не и отрече ролята си в сътворяването на схемата. 


Според източници на медията обаче именно той е участвал и в работата за предотвратяване на негативните последици от отрязването на руските банки от SWIFT и се е противопоставял на по-строгото държавно регулиране на икономиката.


Орешкин е част от група служители, които отдавна се опитват да вървят по тънката линия между изработването на благоприятна за инвеститорите икономическа политика и нарастващите репресии на Путин. Войната направи този балансиращ акт почти невъзможен - Орешкин и колегите му бяха засегнати от санкции, тъй като икономическата им политика служи на военната машина на Кремъл.


Кохортата от технократи на Орешкин включва заместник-управителя на Банката на Русия Алексей Заботкин, 44-годишен, и заместник-министъра на финансите Владимир Количев, 39-годишен. Завършили елитни руски икономически училища, те смениха работата в европейски кредитори за такава в държавната инвестиционна банка VTB Capital, преди да спечелят назначения на високи постове в държавата.


Изоставяйки частния сектор, те се посветиха на изграждането на финансовата крепост на Путин. Колкото по-суров беше Путин с критиците и съперниците си в чужбина и в страната, толкова по-незаменими ставаха те в изграждането на устойчивост за поддържане на икономиката, когато настъпят големите сътресения.


По време на тригодишния си престой в Министерството на финансите Орешкин беше сред служителите, които измислиха механизъм за пренасочване на стотици милиарди долари приходи от износа на петрол и газ в суверенен фонд, за да помогне на Кремъл да преодолее кризи като първите вълни на Санкциите на САЩ и Европа заради Крим през 2014 г.


Виждан доскоро като политически лек човек, Орешкин се превърна в икономическата дясна ръка на президент във война.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3376 |30.07.2022 Захарова съчувства на Кирил Петков за ”дългата ръка на Кремъл” . 0| 5508 |28.07.2022 Елеонора Митрофанова: Доставките на газ за България могат да бъдат възобновени веднага, ако българската страна започне да плаща за тях по схемата, изисквана от ”Газпром”, . 0| 9459 |27.07.2022 Петков пред британския „Таймс“: Ние сме следващите в списъка на Кремъл . 0| 7420 |25.07.2022 "Газпром" пак врътна кранчето. Още високо напрежение между Кремъл и Запада

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads