Реклама / Ads
0| 5502 |28.07.2022 НОВИНИ

Елеонора Митрофанова: Доставките на газ за България могат да бъдат възобновени веднага, ако българската страна започне да плаща за тях по схемата, изисквана от ”Газпром”,

.
Народът на България се отнася добре към руския народ, а русофобските настроения са разпропостранени сред политиците. Това заяви в ефира на телевизия ”Россия 24” посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова.
 

"В България няма русофобски настроения. В България русофобски настроения присъстват само в части от политическия елит. Народът на България се отнася много добре към руския народ", каза тя.

 

"Те изобщо са вежливи хора, вътрешно интелигентни, мога да кажа. Така че да се каже, че от страна на обикновените хора има каквото и да е русофобско настроение - това е абсолютно невярно", отбеляза Митрофанова, визирайки обикновените българи.

 

"Но нормален диалог, по-точно диалог, изобщо между България и Русия няма"

"На нас ни беше много трудно. Даже самото изпращане на сътрудниците (на руското посолство - б.р.) и членовете на семействата им, общо 185 души, в родината в течение на четири дни беше сложна организационно-техническа операция, изискваща многочислено съгласуване. Работата сега е също изключително сложна, ние имаме огромно посолство, на което са нужни много ръце. Обемът на дипломатическата работа се съкрати, липсват двустранни връзки, липсва двустранни визити, делови контакти.

 

Отношенията се поддържат само на техническо равнище, ние работихме по освобождаването на българските моряци, които бяха затънали в Украйна, договаряхме прелитане на самолети, решавахме въпроса за работата на училището към посолството на Русия, което въпреки цялата сложност на ситуацията все така продължава работата си в София в пълен обем. Но нормален диалог, по-точно диалог, изобщо между България и Русия няма", твърди Митрофанова.

 
Тя не изключи обаче възможността посолството и консулските служби в скоро време да зарабят отново с пълна сила.

 

Ако България изпълни изискванията на "Газпром"

 

Доставките на газ за България могат да бъдат възобновени веднага, ако българската страна започне да плаща за тях по схемата, изисквана от "Газпром", заяви посланикът на Русия в България.

 

"Много експерти, разбира се, призовават за прагматизъм и връщане към договора с "Газпром", който е в сила до края на годината. Именно затова, във всеки един момент, когато българската страна реши да започне да плаща по схемата, изисквана от "Газпром", доставките ще бъдат възобновени", заяви посланикът.

 

Митрофанова каза, че ситуацията в енергийната сфера в България е много сложна, като за последните два месеца е отчетен значителен ръст на цената на газа.

"Те (България - бел. ред.) няма да получат годишно повече количество газ въпреки сключеното споразумение с Азербайджан", твърди тя.

"Това е ситуация, която се отразява много тежко и на бизнеса, и на индивидуалните домакинства", допълни Митрофанова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3171 |24.07.2022 Германски медии: Олаф Шолц бави доставките на системите за ПВО за Украйна . 0| 4792 |22.07.2022 ДАНС предаде на прокуратурата данни за доставките на газ от страна на ”Булгаргаз” . 0| 2985 |20.07.2022 КЕВР пита държавните дружества как ще се борят с кризата с доставките на газ . 0| 2990 |13.07.2022 Временна парламентарна комисия подхваща доставките на петрол за „Лукойл“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads