Реклама / Ads
33| 6715 |29.12.2022 НОВИНИ

Митрофанова проговори за ”Случая Грозев” и българските училища в Украйна /видео/

.
Елеонора Митрофанова
Журналистът Христо Грозев няма да бъде търсен по целия свят, стана ясно от думите на Митрофанова. Тя направи изявление пред медиите на руски език. Митрофанова не беше осигурила преводач от руски на български. Въпреки че получаваше въпроси на български език и очевидно отлично ги разбираше, тя отговаряше на руски – пак без преводач.
 

Митрофанова твърди, че не е ясно какво е обвинението срещу Христо Грозев.

 

„Що се касае до обявяването на Грозев за издирване в Руската федерация, това не означава, че той ще бъде търсен в целия свят. Това трябва ясно да разберете. Той ще си живее там, където си живее“, каза посланикът на Русия в България.

 

Нищо не заплашва журналиста Христо Грозев, където и да се намира. Казваме му - просто не идвай в Русия, допълни тя.

 

Митрофанова коментира, че на срещата е договорено българското МВР да поиска от руското МВР данните, които се отнасят до случая на Христо Грозев.


Тя коментира и проблемите с българските училища в Украйна: "Искам само да подчертая, че страната ни е многонационална - в училищата в Русия се изучават над 79 различни чужди езици, сред които и български. Опитах се да изясня казуса със спирането на преподаването на български език в Запорожието лично за себе си и установих, че няма достатъчно учители по български език в училищата на руска територия. Много граждани напуснаха страната, и в условията на военни действия и непредсказуеми ситуации е разбираемо, че някои училища работят с ограничен режим.", заяви Митрофанова.

 

Посланичката обясни, че свалянето на портретите на Ботев и Левски от стените на класните стаи в тези училища, било работа на глупаци:  "Глупаци всякакви. Не мога да отговарям за постъпките на различни идиоти".

 

Митрофанова коментира и българо-руските отношения. Тя определи самият въпрос за печален и допълни, че те "деградират още от втората половина на XIX век насам. И стигнаха до не особено доброто ниво, каквото е в момента. Контакти с правителството има, но те са епизодични и касаят конкретни въпроси. Но винаги се отзоваваме на поканите за срещи и сме готови на сътрудничество".

 

"Българската държава, чрез своите институции, е в постоянен контакт с журналиста Христо Грозев. Много преди информацията за неговото издирване от Руската федерация да се превърне в гореща новинарска тема". Това заяви служебният премиер Гълъб Донев в началото на редовното заседание на Министерския съвет. Това е първият официален коментар на премиера няколко дни след като стана ясно, че Русия обявява Грозев за издирване. Вчера разследващият журналист заяви, че няколко чужди правителства са му предложили помощ, но не и българското. Няколко часа по-късно от президентството заявиха, че са се свързали с Грозев преди да стане публично известно за руските искания.


"Действията за оказване на съдействие от страна на българското правителство не са реакция на натиск, както твърдят някои. Както знаете, в 15 ч. посланикът на Руската федерация в България Елеонора Митрофанова е извикана в МВнР за обяснение по случая", продължи Донев.


"Отбелязвам, че България не е била информирана по официален път от руската страна за повдигнатите срещу г-н Христо Грозев обвинения", добави Донев. "За нас този акт е неприемлив, той представлява посегателство срещу свободата на словото и опит за сплашване на български гражданин. Затова правителството чрез МВнР ще изрази официален протест срещу обявяването за издирване на българския гражданин Христо Грозев и ще настоява за пълна информация относно основанията за това решение", каза служебният премиер.

 

"Добре е също така да не забравяме, че в интерес на сигурността на г-н Грозев е действията за неговата защита от евентуална заплаха да не се предоставят декларативно в новинарските емисии", предупреди Гълъб Донев.

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3314 |28.12.2022 В четвъртък Митрофанова ще отиде на срещата в МВнР . 9| 3361 |27.12.2022 ГЕРБ поиска Митрофанова да бъде привикана в МВнР заради случая с Христо Грозев . 24| 12918 |14.12.2022 Митрофанова ли есхумира НДСВ? В ход ли е операция на руските служби в София и каква е ролята на царя и Борисов? . 4| 3264 |09.12.2022 Михалев, ДБ: Искате да каните Радев в НС. Поканете направо Митрофанова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads