Реклама / Ads
0| 9460 |27.07.2022 НОВИНИ

Петков пред британския „Таймс“: Ние сме следващите в списъка на Кремъл

.
Кирил Петков Източник: БГНЕС
„Ние сме следващите в списъка на Кремъл“ – с това заглавие британският вестник „Таймс“ разказа за политическата ситуация в България.
 

Пред британския журналист Том Кингтън, Петков заявява: „Ние ограничихме корупцията локално, но открихме, че имаме по-голям враг: руското проникване. Не разбрахме, че корупцията и руското влияние са едно и също нещо. Корупцията е най- добрият външнополитически инструмент на Москва на Балканите“.

 

Според Петков той си е създал мощни врагове в Русия, когато е прекратил зависимостта на България от газовите доставки и е започнал да я замества с газ от Азербайджан.

 

„Азерският газ струва три пъти по-малко от газа на „Газпром“, но предишното правителство някак си се отказа от него. Казаха, че няма тръбопровод, но се оказва, че имаме съществуваща връзка, която е достатъчна. Някой се беше договорил да плати три пъти повече. Трябва да си изключително глупав - или корумпиран - за да направиш това“, допълва премиерът в оставка.

 

Петков твърди още, че Москва е реагирала на сделката, като е разпалила опозицията в парламента, което е довело до вота на недоверие към неговото правителство миналия месец. Седмица по-късно той отвърна на удара, като изгони 70 руски дипломати.

 

„Общо взето съм сигурен, че някои от 70-те души, които изпратихме обратно, активно разговаряха с депутати в парламента и даваха на журналистите статии, готови за публикуване“, казва министър-председателят в оставка.

 

„[Руският] посланик беше заподозряна, че играе активна роля, като води политици в Гърция на почивка. Това беше директна намеса“, добавя той.

 

Сходна схема той вижда и по повод вдигнато на ветото на България върху молбата за членство в ЕС на Северна Македония, въпреки съпротивата на Русия.

 

„Русия влияеше от двете страни на границата", казва Петков и добавя: „Видяхме координирани действия, когато нашите националисти излязоха с медийни инициативи, преди културният ни офис в Северна Македония да бъде опожарен“.

 

Премиерът в оставка говори още за проблемите с газовите доставки, изгонването на руските дипломати, казусът с „Капитан Андреево“, ветото за Северна Македония и съдбата на главния прокурор.


Петков завършва интервюто си за „Таймс“ без да съжалява, че стореното от кабинета му е довело да поражението в парламента: „Всичко си заслужаваше, дори ако цената беше моето правителство“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2986 |27.07.2022 Ивайло Мирчев педлага членовете на КЕВР да избират председател . 0| 2761 |27.07.2022 Д-р Ангел Кунчев предлага да се намали срокa на карантината за COVID-19 . 0| 6903 |27.07.2022 Кирил Петков: Единият от реакторите на АЕЦ ”Козлодуй” да заработи с гориво от ”Уестингхаус” . 0| 18140 |27.07.2022 Илиян Василев: Предизборната коалиция между ПП и ДБ е силен мобилизационен ход. Дано ПП оценят и приемат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads