Реклама / Ads
45| 51435 |18.06.2018 АКТУАЛНО

Кой изпрати и плати $1 млн Ангелкова да спасява Пеевски в САЩ

.
Николина Ангелкова Източник: БГНЕС
Плати ли министърката на туризма Николина Ангелкова 1 млн долара за спасяването на депутата от ДПС Делян Пеевски, който е разследван по закона „Магнитски“? Според източници от правителството, толкова са стрували уредените срещи на Ангелкова в САЩ. Въпросът е дали парите са дадени от държавата или от Пеевски.
 

Около 10 000 долара е платило българското Министерство на туризма на лобистка фирма в САЩ, за да бъдат уредени срещи на министърката с представители на американски медии и неправителствени организации. Това написа на 17 юни сайтът „Биволъ“. Колегите цитираха отчет на компанията Sanitas International Ins по американския закон за чуждестранните агенти (FARA). От „Биволъ“ потърсили информация от Министерството на туризма, но оттам отрекли да е сключван подобен договор.

 

В отчета от 15 март 2018 г. на Sanitas International Inc., която е работила с агента Glanz Inc. – фирмата, с която българското министерство е сключило договор, фигурират услуги на стойност 10 000 долара, плюс 601 долара за допълнителни такси, извършени от българското Министерство на туризма. Става дума за изпратени имейли до 20 фирми с искане за срещи с Николина Ангелкова. Сред тях са известни и влиятелни медии като Washington Post и Bloomberg News, институтът „Джон Хопкинс“, Атлантическия съвет и др. Проведена е и една среща с представител на кабинета на член на Конгреса на САЩ.

 

В отговора си до „Биволъ“ пресцентърът на Министерството на туризма отрича категорично да е сключван договор за лобистки услуги с фирмата Glanz Inc., чието име фигурира в публикуваните документи.

 

На сайта на американското Министерство на правосъдието обаче е публикуван договор между Sanitas International Inc. и Glanz Inc., с който Sanitas се задължава да съдейства за уговаряне на съответните срещи. Договорът е сключен на 15 февруари, малко преди Ангелкова да тръгне за САЩ, където си бе платила за участие в церемонията по връчването на наградите „Оскар“.

 

Освен за българското министерство, от отчета на Sanitas International Inc. става ясно, че фирмата е лобирала и за посолството на Азербайджан, това на Унгария, както и за компанията Aeromax Project.

 

Основната цел на тези срещи е била да бъде представена позицията на българското правителство по казуса с разследването на главния прокурор Сотир Цацаров и Делян Пеевски по закона „Магнитски“. Върху тях тегнат съмненния, че са участвали във фалирането на КТБ и за нарушаване на човешки права. Пеевски е разследван и за пране на пари.

 

Властите в България са наясно, че ако резултатите от разследването са неблагоприятни за Цацаров и Пеевски, то за правителството ще са катастрофални. Заради топлите отношения на премиера Борисов с двамата.

 

Да носи документи, оневиняващи Цацаров и Пеевски, в САЩ с тайна мисия е изпращана и Цецка Цачева, в качеството й на министър на правосъдието. Визитата й обаче се оказала пълен провал. Тя покани главният прокурор на САЩ и министър на правосъдието Джеферсън Сешънс да посети България.  

 

Подобни указания е имала и Цвета Караянчева, председател на Народното събрание. Тя бе в САЩ в средата на април 2018 г.

 

В края на май Джеферън Сешънс наистина пристигна в София. Той проведе среща едновременно с Бойко Борисов, Цецка Цачева и Сотир Цацаров. След нея Борисов заяви, че са разговаряли за случая с обвиненията срещу българи от Добрич, работили във фирма, от чието име продавали стоки с двойна употреба за Сирия. Това, разбира се, е опит да се прикрие истинската тема. А тя е, че до няколко седмици американският президент Доналд Тръмп ще се произнесе по резултатите от разследването срещу Цацаров и Пеевски. Борисов горещо помолил да се изчака до есента.  

 

Логичен е въпросът, какво общо има туризмът, за който Ангелкова отговаря, с лобистките й срещи в САЩ?

 

Институт „Джон Хопкинс“ работи предимно във военната област, по проекти на Пентагона и военно-промишлени коплекси на други страни. Прави задълбочени анализи в тази област. На 15-о място в света е по участие – консултиране на договори и доставки във военната област.

 

Атлантически съвет – неправителствена организация в областта на международната безопасност и големи икономически проекти. Съветът е създаден през 1961 г. с цел да посредничи за добрите отношения между САЩ и Европа, а след 80-те години и с други части на света. Негови членове са известни политици, някои от тях са били министри или са заемали други високи постове в държавната администрация. През ноември 2017 г. Атлантическият съвет призова за по-голямо военно присъствие на САЩ на Балканите за да се противодейства на руската експанзия. Счита за несъстоятелно обособяването като отделна тема за Западни Балкани.  

 

Предполага се, че Ангелкова се е срещнала и с конгресмена Джо Уилсън. Той вече е имал срещи с Цветан Цветанов и Бойко Борисов. На тези срещи те опитали да го убедят, че негативен изход по закона „Магнитски“ за Цацаров и Пеевски ще бъде голямо петно въобще за България и сегашното управление. Досега обаче той не е дал знак, че приема тяхната теза.

Очаква се Уилсън да посети България с делегация на 28-29 юни. Поискал е съдействие от американското посолство в София за среща с хората, подписали петицията за възобновяване на радио Свободна Европа за България. По инициатива на гражданското сдружение БОЕЦ, на 24.05.2018 г. в кабинета на конгресмена Джо Уилсън, отговарящ в Конгреса на САЩ за контактите и сътрудничеството с България,  бе внесена Петиция за възстановяване на дейността на радио „СВОБОДНА ЕВРОПА“ за територията на България. Има съмнения, че българските власти се опитват да осуетят такава среща.

 

Според експерти, с които Фрог нюз разговаря, провеждането на такива срещи струва около 1 млн долара. Въпросът е дали държавата ги е платила, за да спасява Пеевски и Цацаров или парите са дадени по някаква схема от Пеевски.Съмненията за лобистките цели в пътуването на Ангелкова идват от липсата на аргументи министър на на туризма да провежда срещи с организации, които нямат нищо общо с туризма. Този род организации извършват лобистки услуги и анализи, които струват много скъпо. Например доклад за военната обстановка в Северна Африка преди време, е оценен на 3 млн долара. Още по-скъпи са експертни оценки на рисковете за бизнеса в района на Близкия Изток. Става дума, че въпросните организации и техните ръководства не правят срещи, защото на някой така му се иска.

 

Ако в случая с Делян Пеевски милионът е платен от самия него по някаква схема, Ангелкова да каже. Тогава тя ще отговаря само за участието си в подобни мисии, а НАП и КПКОНПИ са длъжни да проверят и да оповестят публично какъв е произходът на тези пари и дали са платени данъци върху тях.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 13850 |23.11.2017 Алекс Алексиев: Ще платим висока цена за милите очи, които правим на Турция . 2| 5633 |17.10.2017 Заплатите в Европа постепенно се изравняват, България остава на дъното . 7| 14524 |21.09.2017 Фрогоко: Хаос в МО! Ще вземат ли този месец заплати военните? . 12| 7863 |13.09.2017 Президентът Радев: Всички ние платихме цената за КТБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads