Реклама / Ads
0| 3531 |17.04.2022 НОВИНИ

Кой не се страхува от модерна лява БСП?

.
„Не искаме децата ни да се извиняват, че гласуват за БСП“ – така звучи коментар на социалист от Видин. „Ние ще си отидем. Тази партия трябва да звучи добре за следващите поколения“, заявяват още редови членове на местната организация.
 

Триото в БСП Крум Зарков, Петър Витанов и Станислав Владимиров започнаха обиколките си в страната през февруари с цел да възстановят диалога в БСП в пряк разговор с нейните членове и да чуят идеите и мненията на левите хора. За два месеца успяват да стигнат до стотици хора и местни организации в общо 8 области. Признават, че не им е лесно да предадат убеждението си за онази лява и модерна БСП, която привлича млади хора и се грижи за тяхните родители, защото на места са посрещнати скептично.

 

„Говорим си помежду си, че подобни дискусии дават и ти взимат. Обаче аз мисля, че повече дават. Ние ще дадем цялата си енергия, целия си ентусиазъм и цялата си надежда. Някои от присъстващите на тези срещи смятат, че може нещо да им се отнеме – истината е, че могат единствено да получат различна политическа перспектива“, твърди Петър Витанов, евродепутат от групата на българските социалисти.


„Не трябва да се страхуваме да погледнем истината в очите и да начертаем заедно нов път напред. Защото можем да продължим да съществуваме, само ако сме големи, силни и леви“, категоричен е Зарков във Варна.


Зарков набляга неведнъж, включително в интервю за партийното издание на Германската социалдемократическа партия в. „Форвертс“, че обновлението на левицата става задължително условие за успех в Европа. В Германия например победата на социалдемократите в много висока степен се дължи на "младежката вълна" в партията, на нови поколения, които решително промениха дневния ред и уморените дискусии на една застаряваща партия; проведоха успешни местни кампании и показаха, че левите и социалните каузи могат да звучат силно и вдъхновяващо на езика на техните връстници. Във Франция – крахът на традиционната Социалистическа партия настъпи заради невъзможността й да се обедини или да се промени. За сметка на това френските младежи масово подкрепиха силно социалния и прогресивен, защитаващ категорично правата на бедните, студентите, малцинствата и хората на наемния труд Жан-Люк Меланшон (който спечели 31 % от гласовете на младите хора на първи тур).


„Хората трябва да могат спокойно да споделят своите идеи и да говорят един с друг приятелски, вместо да се преброяват привържениците на един или друг“, посочва Зарков във Велико Търново. Според него изключването на един или друг не бива да бъде рамка на разговорите. Той смята, че дневният ред трябва да бъде променен, и то в синхрон с това, което очакват хората от БСП. И добавя: „С други думи, трябва да се върнем към нещо позабравено - лява партия, която ясно идентифицира интереса на хората, които представлява, а именно на хората на физическия и интелектуален труд“.


Триото са категорични, че в БСП будните са повече от спящите – въпреки че въпросът „Спите ли дълбоко?“, който Зарков отправи към делегатите на конгреса на БСП, остана като че ли все още висящ.


„В страната има много социалисти, които не спят, не се отказват, не се примиряват, не чакат, търсят път напред, път наляво“ – това гласят наблюденията от проведените срещи. Зарков, Витанов и Владимиров наричат обиколките си „похода на будните“ в БСП, който търси и намира пътя наляво, към младите, без скандали и противоречия.


Местните избори е една от широко застъпените теми в дискусиите – не само заради въпросите на членовете и симпатизанти, но и заради присъствието на Станислав Владимиров, кмет на Перник. „Върнем ли си позициите в местната власт, хоризонтът пред БСП ще бъде различен“, убеден е Владимиров.


Как трябва да изглежда БСП – идейно, персонално и организационно – съвсем не е лесен въпрос, но заедно със своите съпартийци из страната Зарков, Витанов и Владимиров се доближават до възможните отговори; до убеждението, че тази партия не трябва да се страхува да е модерна, социална и лява, защото твърде много хора се надяват да е такава.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4219 |15.04.2022 ЦРУ: Нервният Путин представлява ядрена заплаха . 0| 2694 |13.04.2022 ”Алфа рисърч”: Почти 35% подкрепят управляващата коалиция . 0| 5571 |13.04.2022 Проф. Даниел Вълчев: Опасявам се, че случайни хора управляват България . 0| 5100 |11.04.2022 Политолог прогнозира още искри между управляващите формации

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads