Реклама / Ads
1| 4536 |19.03.2020 НОВИНИ

Открийте антикоронавирус - станете милиардер. Докъде стигнаха опитите

.
По 3500 паунда е получил всеки от доброволците, съгласил се да участва в експеримент с нова ваксина срещу коронавируса във Великобритания. Учени смятат, че след получаване на разултатите, ще започне производството на препарата. Това е възможно най-скорошното средство, което ще бъде използвано във войната с Covid-19, съобщава информационният портал Mirror.
 

Тестването се извършва в лондонския научен център Queen Mary BioEnterprises. Медиците ще изполват два щама на коронавируса - 0C43 и 229E, които предизвикват само леко неразположение и са с пъти по-безопасни от Covid-19. Новосъздадения препарат ще се използва за неутрализиране на смъртоносния вирус.

Доброволците са изолирани за две седмици, през които няма да извършват никакви физически натоварвания. Ще се хранят само с определени продукти. Медицинският персонал, който участва в експеримента, е снабден с напълно доказани защитни средства.

 

Експерти изчисляват, че ако всичко мине успешно, то откривателите на новото лекарство ще получат много повече от френския производител Safoni, който миналата година откри противогрипна ваксина за тогавашния вирус и получи 1,6 млрд паунда.

 

Евросъюзът също е готов да плати огромна сума на откривателя на нова ваксина. Каквато й да е тя, ще е несравнима със загубите, които вече инкасират икономиките на държавите, където вилнее коронавируса.

 

Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен пусна обръщение в Twitter, в която казва, че поддържа постоянна връзка с различни компании, които работят по откриване на ваксина срещу вирус. ЕК вече е отпуснала 80 млн евро за лабораторни експерименти и е готова да финансира и други сериозни експерименти. Според г-жа Лайен много е вероятно в началото на есента вече да има лекарство на пазара.

 

Руските учени също дават големи надежди за откриване на така очакваната ваксина. Новосибирският институт по вирусология и биотехнологии „Вектор“ вече е разработил 13 варианта на нова ваксина. Завеждащият лабораторията в центъра Илназ Иматдинов е категоричен, че в най-скоро време три от миналите изпитания ваксини, ще бъдат тествани на хора. Целият екип работи денонощно.

 

В САЩ започнаха изпитанията на ваксина върху 45 доброволци. Експериментите се извършват в центъра Kaiser Permanente в Сиатъл. Ваксината съдържа безопасен генетичен код, взет от коронавируса, който не може да зарази човек с Covid-19. Според експертите ще са нужни два-три месеца, за да станат ясни ефектите от лекарството.

 

Първият човек, който получи от експерименталното лекарство е 43-годишната Дженифър Холър. ИТова е невероятна възможност да направя нещо толкова важно за всички“, - заявила жената пред представител на Асошейтед прес.

Изпитания на нови ваксини се извършват още в Китай, Германия, Франция, Италия, Испания и др. страни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4423 |06.11.2019 Борисов: Станете донори. Спасяваш живот и част от теб продължава да живее . 8| 5900 |06.01.2019 Изобретател: Г-н Сидеров, не можете да станете евродепут без машинно гласуване . 7| 4141 |23.06.2016 Станишев: Вкусът няма да е същият. Останете. . 2| 5691 |31.10.2015 Баретата: Престанете да си измивате ръцете и други части на тялото с мен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads