Реклама / Ads
22| 19561 |18.12.2022 НОВИНИ

Коледен базар по български: Кал, свински уши, скара и евтина мастика

.
Източник: ФрогНюз
Зима е. Снежинките вече са нападали по покривите на сградите, в цяла Европа грее коледна украса, а аромат на греяно вино се носи от щандовете на красивите базари. Усмихнати продавачи предлагат ръчно издълбани орнаменти, рее се коледно настроение и… после се връщаш в България. 
 

Кал. Така изглежда един от откритите с фанфари десет коледни базара в София. Човек би си помислил, че се намира извън пределите на столицата, или пък в някой от по-крайните квартали, в които все още няма добра инфраструктура, защото управата под вещото ръководство на кметицата Йорданка Фандъкова се занимава с иначе перфектното пренареждане на жълтите павета, нали… Уви, този коледен базар е в парк “Възраждане”. Ако питате брокерите на недвижими имоти (които струват колкото апартаменти в Западна Европа), това си е директно в центъра на София. 


.
снимки: Деволюция / Devolution

 

А иначе, според Столичната община, това е един от няколкото коледни базара, които се организират извън централната част на града. 

 

Като изключим факта, че сергиите удрят кепенците още около 21 ч., базарът нито е голям, нито пък тъне в коледно настроение. Но пък потъва в кал след първия по-голям дъжд. Казано иначе - базарът в парк “Възраждане” е като партия “Възраждане” - неприятен.

 

Базарът в парк “Възраждане“ ще е наличен от 9 декември до 2 януари и се подготвя от “Софийски имоти“. От Столична община поясниха, че цялата площ на базара е отдадена под наем на частна фирма. С това, разбира се, отговорността пада. Тоест, не можем да попитаме местната управа в София защо един от коледните базари е в това състояние, въпреки че снимките вече се въртят в социалните мрежи и потребителите повдигат учудено вежди. 


.
снимки: Деволюция / Devolution

 

Според медийни публикации организаторът се вдъхновява още преди десет години, когато вижда базара в Берлин. Така той решава, че трябва да пресъздаде същият този дух и в България. Залага и на българското и на западното.


Простете, но силно се съмнявам базарът в Берлин да изглежда точно така. 

 

"Ние не залагаме да копираме западния модел, а  правим комбинация между това, което правят на запад и нашенските си традиции и вкусове. Като храна ще има типично българска", разказа организаторът Стоян Венев пред NOVA.

 

Уж щяло да има и атракциони за децата с атрактивна програма всеки уикенд. Ако седмица след откриването “атрактивната програма” е кална баня в стил “София спа ризорт”, мерси, ама ще пропусна. 


.
снимки: Деволюция / Devolution

 

"Следващият уикенд ще имаме нестинари. Ще имаме кукери. Имаме вкусна скара с мезета, свински ушички, наденички, местни деликатеси",  разказа още организаторът.

 

Щяло да има нестинари. Вместо върху жарава, вероятно хората са танцували върху кал. Не че не е предизвикателно да останеш прав върху хлъзгава повърхност, но се съмнявам това да е била идеята им.

 

А иначе - със сигурност скарата върви. Прилича точно на онова, което си организират мъжете в селата, когато колят прасе посред зима - гумени ботуши, кал, ушички и евтина мастика. Наздраве.

 

Джесика Вълчева




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3097 |15.12.2022 Коледен ретро трамвай ще ни радва от 19 декември из София . 0| 3124 |14.12.2022 Как коледните базари се превърнаха в традиция?  . 0| 3045 |12.12.2022 Потребители на социални услуги представят ръчно изработени изделия на коледен базар . 1| 2985 |07.12.2022 От днес започва изплащането на пенсиите и 70 лв коледен бонус

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads