Реклама / Ads
9| 2487 |08.06.2024 НОВИНИ

Колко ще струват това лято двете най-любими на българина напитки: кафето и бирата?

.
Какво по-ободряващо сутрин от чаша горещо кафе преди предстоящия дълъг работен ден? Бира с весела компания пък е особено приятен завършек на деня и начин да разпуснем. Колко обаче ще трябва да заплатим за тези удоволствия в София спрямо други европейски столици?
 

В България през 2024 г. нивото на инфлацията върху цената на кафето е 6,6% по данни на Евростат. Тя попада сред трите държави с най-високо поскъпване на цената на напитката заедно с Румъния и Хърватия за тази година. Въпреки това в центъра на София чаша стандартно, чисто кафе е около 4-5 лева.

 

Цената на чистото кафе в столицата не се различава от цената му в редица европейски държави като Германия, Австрия, Румъния, Люксембург, Франция и Гърция. Проучване на bTV показа, че там то струва от 2 до 2,80 евро.

 

Според столичани цената на кафето у нас се доближава до европейските стандарти, което не е толкова добре, ако имаме предвид общата цена на живот в София.

 

Чаша кафе в сърцето на живописна Италия също струва на посетителите едва 2 евро. В италианския град Неапол се заражда и традицията за "висящо кафе" - в инициатива може да си купите напитка за себе си, но и в аванс да заплатите за някой следващ посетител и на практика да почерпите непознат. Идеята вече се е разпространила и в България, САЩ, Канада, Испания, Аржентина, Украйна.

 

Заедно с кафето, сравняваме цените и на една от най-любимите напитки в летния сезон – бирата. 300 мл. от разхлаждаща напитка в българската столица струва само 5,50 лева. В столиците на Люксембург, Литва, Германия, Италия, Гърция, Австрия цената на бирата излиза поне 5 евро.

 

Наблюденията на английски посетител на София показват значителна разлика и в Англия. „Там е около 5-8 паунда, което наистина е доста скъпо. Когато идвам тук, винаги е наистина евтина, около един, може би два паунда за бира“, обясни той.

 

В Португалия цената е двойна спрямо България.  „Там цената е като тук, само че в евро. Цените тук определено са по-ниски“, казват столичани.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2432 |08.06.2024 Избори за европарламент се провеждат в пет страни днес . 2| 2539 |08.06.2024 В самолетна катастрофа загина Уилям Андерс - един от първите астронавти, обиколили Луната . 3| 3064 |08.06.2024 Apple с важна новина за поддръжката на по-старите модели iPhone . 1| 2517 |08.06.2024 Опасни детски бански се предлагат по магазините

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads