Реклама / Ads
0| 2381 |01.04.2024 НОВИНИ

С колко са скочили прегледите при специалист?

.
Все по-скъпи стават прегледите при специалист, ако не си вземем направление. Очаквано, с инфлацията, с вдигането на минималната заплата, осигуровките и пенсиите у нас, са засегнати са и медицинските услуги. До 60 на сто по-скъпо вече ни струва посещението на лекарския кабинет.
 

Повишили са се таксите и за лабораторните изследвания, както и доплащанията за различни консумативи при операции. В Бургас цените за първичен преглед при специалисти в лечебните заведения започват от 50 лв и стигат до 120 лева, когато в болницата гостува медик от София или Турция например.

 

Преглед с апаратура като доплер, кардиограма и ехокардиограма струват между 80-120 лева. В частна клиника в Бургас цените все още са се запазили такива, каквито бяха миналата година, но с инфлацията собственикът ще бъде принуден да повиши услугите.

 

"Постепенно качваме по малко, гледаме да не отблъскваме хората. Много е важно, че имаме договори с доста джипита, където обслужваме пациентите, без да взимаме такса преглед. Но за хабилитираните лица, които също идват тук, цените са по-високи - 100-120 лв.", заяви Спасимир Иванов пред NOVA.

 

Близо 60% обаче е поскъпването в цените на медицинската апаратура, консумативите, фонд работна заплата, осигуровки, лекарства и транспорт.

 

Почти всички частни болници по Черноморието имат договори със Здравната каса и приемат направления от личните лекари. А взимането на направление е лесно, вече става по електронен път и дори по телефона.

 

"Когато човек е по-немарлив и не си вземе направление, той ще трябва да си плати", допълни Иванов.

 

Дори с направление от личен лекар за ядрено-магнитен резонанс, не само се чака с месеци, но и в държавната болница задължително се доплаща. За да бъде малко по-евтино, пациенти се редят с часове на опашки за направление.

 

Ако бъдат назначени допълнителни изследвания, то те се плащат отделно. Пълна кръвна картина, изследвания за метаболитен синдром - захар, холестерол, и витамини - цената в лаболатория може да достигне до 120 лева. По-сложни прегледи, като например колоноскопията, струва 450 лева.

 

Сред поскъпналите услуги са тези в избор на екип за родилно отделение или прегледи в частни очни клиники, където цените започват от 200 лв.

 

Ако прегледът мине по Здравна каса за пенсионер, то лазерна корекция на окото или поставяне на леща, например, струва минимум 1600 и 2000 лв.

 

Д-р Спасимир Иванов е категоричен, че България притежава квалифицирани специалисти, апаратура на високо ниво - такава, каквато е и в чужбина, и у нас може да се проведе адекватно лечение.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2313 |01.04.2024 600 израелски военни са били убити след 7 октомври 2023 г., когато избухна войната с Хамас в ивицата Газа . 1| 2540 |01.04.2024 Съдът отмени запор на ценности от колекцията на Божков за над 20 млн. лв. . 0| 2517 |01.04.2024 Пенсиите на 350 хил. работещи пенсионери ще бъдат преизчислени служебно от днес . 3| 2430 |01.04.2024 Американски конгресмен предложи да се хвърли атомна бомба по Кремъл и Газа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads