Реклама / Ads
2| 7916 |22.06.2012 НОВИНИ

Комари атакуват Черноморието, появи се и опасният им тигров събрат

.
Тигров комар се появи и у нас
Големите жеги докараха и пълчища агресивни комари по Черноморието. Известният като особено опасен тигров комар вече атакува различни селища. Екземпляри са засечени в Шкорпиловци и други селища, вече пълни с курортисти.
 
Този вид комари се разселват страшно бързо и трябва да се вземат спешни мерки, съобщава сайтът Варна утре.бг.

"Огромен е проблемът с комарите, климатът тази година е тропически", поясни шефката на фирма „Кен” – фирмата, която пръска срещу комари във Варна.

Думите й потвърждава и шефката на здравната дирекция в общината д-р Станка Маринчева. Тя уточни, че навсякъде, където районните кметства са заявили се пръскало. Реално обаче до сега срещу комари във Варна е обработвано само на две места - дерета в район "Приморски" около Морската градина и Аспарухов парк.

Плажовете също бъкат от комари. Родители пък се оплакаха, че прибирали отрочетата си от детските градини "надупчени" от кръвопийците. 

Още преди време проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, предупреди за опасност от Нилска треска през лятото

През 1996 година бяха констатирани много случаи на неизяснен енцефалит (възпаление на мозъка – б.р.) северно от България и за година и половина заболяха около 780 души. Тогава чак се разбра, че това е треската от Западен Нил, която се предава от комарите, включително такива, живеещи на наша територия. Притеснителното в момента е, че миналата година в Северна Гърция се появиха такива случаи, като някои от тях бяха смъртни. От 100 ухапани от комар, който носи вируса обаче, заболяват около 3-5%. От тях само 3-5 % правят енцефалит. При другите, развили болестта, тя преминава като грипоподобно заболяване с висока температура, болки в мускулите, неразположение, лошо настроение, след което напълно оздравяваш, обяснява проф. Кантарджиев.

 

Тигровият комар е друг преносител на опасни тропически заболявания, който изисква по-топъл климат. В България до този момент има единични случаи, въпреки че в Европа преди години беше допуснат в Северна Италия, където се появиха случаи на треска „чикунгуня”. Този вирус беше внесен в Италия чрез употребявани автомобилни гуми, които са били в заразена вода, където е имало ларви на комара. През първата година имаше около десет случая на тази треска, която се проявява с възпаление на ставите (полиартрит). Повечето случаи преминават без усложнения, но лекарите трябва да я разпознават, защото когато не се вземат мерки от общините, държавата и хората, случаите с всяка изминала година се увеличават главоломно. Засега в България е имало единични такива комари, които се внасят чрез тропически растения. Най-често си купуваме и садим вкъщи или на вилата така нареченият „щастлив бамбук”. Задължително трябва да се обработи, за да се избегне опасността от най-опасните вирусни заболявания, а именно „чикунгуня”.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5398 |16.01.2012 Маскирани атакуват магазин в столицата . 5| 4940 |03.01.2012 Еколози атакуват Закона за горите в парламента . 20| 5237 |27.12.2011 Граждански организации атакуват инспектората на ВСС . 30| 6374 |02.12.2011 Фермери с трактори атакуват София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads