Реклама / Ads

2| 3412 |02.11.2020

Комисии в НС ще гледат законопроекта за личния фалит

.
Законопроектът на ВМРО за неплатежоспособност на физическите лица влиза за разглеждане в парламентарни комисии. Той разписва механизмите за защита на длъжниците и на кредиторите.

„Търсим възможност да бъдат защитени интересите и на двете страни – и на задължените лица, и на кредиторите“. Това увери пред БНР Красимир Богданов от ВМРО.

 

По думите му появата на законопроекта е много актуална към момента заради задълбочаването на кризата с коронавируса. Десетки хиляди хора или вече са безработни, или са в риск да останат трайно безработни, допълни Богданов, според когото сложната ситуация изисква юридическа защита на тези лица.

 

Неплатежоспособност и добросъвестност са ключовите критерии в законопроекта. Ако дадено лице е в невъзможност да обслужва задълженията си към банкови институции, колекторски фирми и други кредитори в продължение на три месеца, то ще може да подава заявление до районния съд за обявяване в неплатежоспособност. След това съдия изпълнител ще описва имуществото и доходите му.

 

„Лицето трябва да има задължения, които надхвърлят пет минимални заплати и не надвишават 10 хиляди лева. В този случай то попада в специален регистър, който ще бъде завеждан към Агенцията по вписванията и подлежи на защита“, обясни Богданов.

 

Лицето ще се поставя под защита за 5 години. Присъствието в този регистър не следва да бъде утежняващо обстоятелство при последващо теглене на кредит, ако лицето вече е изчистило старите си задължения. Богданов не смята, че банките ще затегнат режима на отпускане на кредити след приемането на бъдещия закон.  

 

Веднага ще се прекратява защитата на хора, предизвикали своята неплатежоспособност с умишлени действия, предвиждат още законовите текстове, които ще се обсъждат.

„Каквото и законодателство да бъде прието, вероятно някой ще се опита да се възползва от това“, заяви депутатът. Затова и подробно се разписват факторите, които категоризират едно лице като недобросъвестен длъжник. 

Законодателят не разполага с точна статистика колко са хората, които попадат в категорията засегнати от личен фалит.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Въпреки критиките одобриха законопроекта за държавния бюджет на България за 2021 г. 4| 3549 |28.10.2020 . Служителите на БНР с призив да се оттегли законопроекта за изменение на ЗРТ 5| 3124 |22.10.2020 . ТЕЛК преминава в дигиталната ера. От утре - виртуални комисии ще издават решения 2| 4787 |14.10.2020 . Ден 63: Хиляди протестиращи гледат гафовете на Борисов по време на 10-годишното му управление 19| 9687 |09.09.2020

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ