Реклама / Ads
9| 3244 |01.03.2021 НОВИНИ

И комисията на Цацаров погна кметицата на „Красно село“

.
Източник: БГНЕС
И комисията на Сотир Цацаров се включва в плеядата от ведомствата, които проверят кметицата на район “Красно село” Росина Станиславова за участието по европроект за “патронажна грижа”.
 

Проверката е по медийни публикации, че Станиславова си е разпределила сама средства по проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“, финансиран по Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси".

 

До утре трябва да бъде готов докладът от проверката на МТСП на проекта „Патронажна грижа“, изпълняван в район „Красно село“ в София. От управляващия орган на Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ са сезирали Главната инспекция по труда за това, че кметът на района Росина Станиславова е сключила договор сама със себе си като ръководител на проекта.

 

От социалното министерство коментираха за БНР, че в останалите столични райони, изпълнители на „Патронажна грижа“, ръководители на проектите не са районните кметове.

 

Агенцията за държавен финансов контрол също е сезирана да провери дали парите за възнаграждения са изплатени по правилата.

 

Припомняме, че скандалът избухна в сряда миналата седмица в комисията по финанси на Столичния общински съвет. Това доведе до оттегляне на доверието на “Демократична България” от нея. Обединението дари получените над 7000 лв. от районния кмет по проекта на SOS детски селища. В момента текат поне още три проверки срещу Станиславова – от Върховна административна прокуратура, от управата на европрограмата "Човешки ресурси" и от Агенцията за държавна финансова инспекция.

 

Самата Росина Станиславова посочи пред БГНЕС, че според юристи на администрацията и външни експерти, до които се е допитала, сключеният договор не противоречи на закона.

 

На въпрос колко точно пари е взела тя и управляващият екип на проекта, Станиславова отговори, че по този въпрос са били направени много тежки манипулации.

 

“Моето възнаграждение за целия период на изпълнение на проекта е 7 хил. лв. Тази сума не е взета от залъка на болни хора, каквито клевети се изсипаха по мой адрес, а е определена въз основа на европейска методология, законово регламентирана. Тя се определя на базата на основно трудовото възнаграждение, а моето като кмет на район е 2 400 лв.”, подчерта Станиславова.

 

Попитана дали е истина, че тези средства са дарени за програмата "Топъл обяд", тя отговори, че те изпълнявали паралелно два проекта - "Патронажна грижа" и "Топъл обяд".

 

Междувременно и още една проверка на КПКОНПИ: За конфликт на интереси ще бъде проверяван и бившият директор на общинската болница в Каварна д-р Десислав Тасков. И тази проверка е по журналистически материал с твърдения за неправомерно изразходване на средства от бюджета на лечебното заведение в гр. Каварна в частен интерес (на д-р Тасков).

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 3441 |26.02.2021 Цацаров за бюрокрацията: Малко мислим за това, което подхранва средата на корупция . 2| 4724 |11.12.2020 Гергов помогнал да спре проверка срещу Цацаров за сплашване срещу издателя Сашо Дончев . 6| 4378 |05.12.2020 Проф. Топалов: Комисията между България и С. Македония служи на старите югославски и титовски тези . 10| 3879 |04.12.2020 ПП „Републиканци за България“ сезира Сотир Цацаров за конфликт на интереси на кмет на ДПС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads