Реклама / Ads
3| 4037 |14.12.2023 НОВИНИ

"Конфликт на интереси, уволнения, заплахи". Министърът на икономиката иска оставката на цялото КЗП

.
Богдан Богданов
Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов свали доверие и поиска оставките на ръководството на Комисията за защита на потребителите, което е назначено през септември 2022 г. Икономическият министър проведе среща с членовете на Комисията, за да ги уведоми за решението си, взето на база нарастващия брой сигнали срещу дейността на КЗП. От началото на годината тези сигнали са се увеличили с над 60% в сравнение с 2022 г. и 2021 г., съобщиха от Министерството на икономиката.
 

Със заповед на министър Богданов Инспекторатът на Министерството на икономиката и индустрията извърши и извънпланова проверка. Тя беше инициирана въз основа на конкретни сигнали от служители на КЗП, свързани с конфликт на интереси, неправомерни уволнения, заплахи за наказания и уволнения в администрацията, неспазване на съдебни разпореждания, съмнителни отмени на издадени актове и други.

 

Значителна част от сигналите се потвърждават от извършените от Инспектората на МИИ проверки и засягат проблеми, породени от неспазване на законоустановените срокове, чести кадрови промени и нерегламентирана намеса.

 

По повод констатациите на Инспектората са сезирани Агенцията за държавен финансов контрол, КПКОНПИ и Софийската градска прокуратура.

 

Същевременно до МИИ са постъпили и множество оплаквания за нерегламентирана намеса и целенасочена кампания срещу търговци от страна на КЗП, включително и журналистически разследвания, които излязоха в публичното пространство.

 

„Всичко това компрометира доверието в КЗП като орган, упражняващ контрол в защита на потребителите и налага предприемане на действия за обезпечаване на ефективното й функциониране“, коментира министър Богданов.

 

По думите му Комисията трябва да работи с грижа за потребителите и да се превърне отново в работещ орган, на който гражданите и бизнесът вярват. „Предприемаме всички необходими законови действия, за да се подобри работата в институцията и да се гарантира ефективният контрол от нейна страна“ посочи той.

 

На този етап оставката си е депозирал в деловодството на Министерството единият от тримата членове на Комисията - Константин Арабаджиев. Останалите двама са Ангел Джалев и Стоил Алипиев, който е председател.

 

Министърът на икономиката и индустрията е предложил на Министерския съвет промени в Комисията за защита на потребителите. Предстои съгласуване с премиера и вицепремиера на детайлите по процедурата, свързана с планираните промени в Комисията.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4099 |14.12.2023 Руски дрон се взриви над Румъния. Вдигна изтребители на НАТО . 1| 3945 |14.12.2023 АПИ с апел към шофьорите: Идват валежи от дъжд и сняг, бъдете бдителни! . 6| 4459 |14.12.2023 Какво каза Путин на пряката линия и къде излъга? „Няма да има мобилизация“, ловът на опозиционери, размяната на Гершкович . 2| 3996 |14.12.2023 Дивизия от ВДВ на Русия е понесла жестоки загуби при Кринки на левия бряг на Днепър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads