Реклама / Ads
2| 4413 |18.01.2024 НОВИНИ

Шефът на КЗП превърнал регулатора в частна бухалка. Какво се случва в Комисията за защита на потребителите?

.
Какво се случва с Комисията за защита на потребителите и превърнал ли се е регулаторът в бухалка в ръцете на частни лица под вещото ръководство на настоящия шеф на КЗП Стоил Алипиев? Въпросът е логичен. Вече напуснали регулатора лица говорят, че комисията не работи по предназначение, а по поръчка. Министърът на икономиката Богдан Богданов пък продължава упорито да зове за смяна на ръководството, а от месеци слушаме за скандала със хваналите се за гушите собственици на фирми за протеинови барчета. 
 

“Настоящият председател на Комисията за защита на потребителите Стоил Алипиев е узурпирал изцяло и еднолично всички институционални канали за информация от КЗП към медиите и обществеността, а самата институция е превърната в частна наказателна структура”, алармира в своя позиция Константин Арабаджиев - доскоро член на КЗП, който обаче се оттегли от регулатора, след като министърът на икономиката Богдан Богданов поиска цялото ръководство да се оттегли доброволно заради множеството подадени от служители и граждани сигнали. 

 

Министър Богданов всъщност твърди, че ръководството на КЗП е “тотално компрометирано”. 

 

Всъщност за проблемите в КЗП упорито се заговори заради скандала с протеинови барчета, които бяха изтеглени от пазара заради несъответствие с етикета. Става дума за компанията “Борн Уинър”, които обаче са категорични, че акцията и на КЗП, и на КЗК срещу тях е резултат от поръчка от техен конкурент. В началото на месеца Aдминиcтpaтивният cъд Coфия-oблacт спря това решение. То не е окончателно и подлежи на обжалване.





Константин Арабаджиев посочва че Алипиев иска да спре и заглуши истината целят да прикрият хаоса и страха, които царят сред служителите в институцията. В позицията си Арабаджиев пише още, че еадекватната, еднолична и безпринципна управленска политика на председателя е довела комисията до пълен срив, а Алипиев се е “самозабравил”. 

 

"Кадровата политика на самозабравилия се Алипиев и кликата около него граничи с административен произвол, а контролната дейност де факто е приватизирана, което той се надява да скрие зад опитите си да представи пред обществото псевдоактивна дейност. Заявленията му в медии колко успешно управлява КЗП на фона на сринатия административен капацитет, десетките принудени да напуснат заради нетърпимата атмосфера на работа и уволнени служители за нас е демагогия и цинизъм”, пише Арабаджиев.

 

Стоил Алипиев става шеф на Комисията за защита на потребителите през септември 2022 г. Застава на поста с решение на служебното правителство. Алипиев седна на мястото на Иван Френков, който се оплака от политически натиск, малко преди да бъде освободен от поста си. 

Въпреки призивите на министъра на икономиката и обвиненията в административен произвол, Стоил Алипиев няма намерение да подава оставка. За БТА Алипиев каза, че изнесената от икономическото министерство информация за нарушения в КЗП не отговаря на истината.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4202 |18.01.2024 Пенчо Милков почете Бабинден на благотворително събитие на Съюза на пенсионерите - регион Русе . 20| 14693 |18.01.2024 Недоволните българи: Пращат децата си да учат на Запад, но ругаят Запада... . 2| 4180 |18.01.2024 Въпреки протестите: Бюджетът на София предвижда само 15% ръст на заплатите в градския транспорт . 1| 6550 |18.01.2024 Живот в сянка! Защо в България чужденците без документи не могат да избягат от мрака?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads