Реклама / Ads
2| 2229 |20.08.2024 НОВИНИ

Конгресът на демократите: Оттеглянето на Байдън и надеждите за първата жена президент на САЩ

.
Камала Харис и Джо Байдън Източник: БГНЕС
Първата вечер на Националния конгрес на Демократическата партия беше посветена на речите на последния демократ, който загуби от Доналд Тръмп, и на последния, който го победи.
 

Хилари Клинтън говори с надежда, че най-накрая ще счупи „стъкления таван“, за да избере жена президент. Джо Байдън се вкопчи в Тръмп и директно призна загрижеността на протестиращите срещу войната в Газа, демонстрирани на няколко пресечки от залата на конгреса, предаде Асошиейтед прес.





Ето някои от изводите от първата вечер на конгреса.


Байдън започва дълго политическо оттегляне

 

Президентът Джо Байдън завърши нощта на откриването на конгреса, като започна дългото си политическо сбогуване с обръщение, което едновременно рамкира собственото му наследство и сигнализира, че е готов да започне да предава контрола върху партията на вицепрезидента Камала Харис.

 

Той излезе на сцената под дългите и бурни овации на делегатите, които издигнаха плакати с надпис „Обичаме Джо“, и на свой ред им каза: „Обичам ви!“. След откриването Байдън посвети дълги части от 50-минутната си реч на удари по Тръмп, връщайки се към ключова тема от кампанията за преизбиране, която вече не води.

 

Байдън отбеляза много от постиженията на администрацията си, включително голям пакет от мерки за обществено строителство и програма за климата, и сподели заслугите си с Харис. Той заяви, че избирането на Харис за негов кандидат е най-доброто решение, което някога е вземал, и обеща да бъде „най-добрият доброволец“, който Харис и кандидатът за губернатор на Минесота Тим Уолц някога са виждали.





Заключителното му послание бе: „Дадох най-доброто от себе си за вас в продължение на 50 години“.

 

Изненадваща поява на Харис, за да отдаде почит на Байдън

 

Вицепрезидентът се появи непланирано на сцената, за да отдаде почит на Байдън преди собственото си обръщение към конгреса. Тя каза на президента: „Благодаря Ви за Вашето историческо лидерство, за Вашия живот в служба на нашата нация и за всичко, което ще продължите да правите.“

 

Във вечерта, предназначена да отдаде почит на президента, който се оттегли, за да направи път на Харис, вицепрезидентът добави: „Ние сме ви завинаги благодарни“.


Клинтън съживява разговорите за счупване на „стъкления таван"

 

Клинтън беше посрещната с бурни и продължителни аплодисменти, които продължиха повече от две минути, преди тя да успокои тълпата. Тя произнесе пламенна реч с надеждата, че Харис може да направи това, което тя не можа - да стане първата жена президент, като победи Тръмп.

 

Клинтън напомни за своята реч на отстъпване от 2016 г., като спомена всички „пукнатини в стъкления таван“, които тя и нейните избиратели са постигнали. И обрисува визията на Харис „от другата страна на този стъклен таван“, която полага клетва като президент.





Тя завърши речта си с: „Искам моите внуци и техните внуци да знаят, че аз бях тук в този момент. Че ние бяхме тук и че бяхме с Камала Харис на всяка крачка от пътя“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4763 |20.08.2024 "Едва се измъкнахме“. Евакуация в украинския Покровск, какво се случва? . 0| 2280 |20.08.2024 След стрелбата в Халкидики: Всички българи, участвали в инцидента, са освободени . 0| 2251 |20.08.2024 Рядка синя суперлуна освети небето в понеделник . 1| 2441 |20.08.2024 Цените на петрола продължават да се понижават

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads