Реклама / Ads
2| 4943 |01.07.2019 НОВИНИ

Константин Делисивков: Гледаме пореден епизод на ”енергийния Армагедон”

.
Константин Делисивков
Гледаме пореден епизод на ”електроенергийния Армагедон” – може би 9 или 10. Това каза изпълнителният директор на Българската федерация на големите енергийни консуматори Константин Делисивков.
 

"Този ценови сезон наблюдаваме както по отношение на регулираната компонента, така и по отношение на свободния пазар, изключително увеличение на ценовите нива. България се превърна в един от най-скъпите пазари в Европа от началото на годината. До голяма степен се получи така, че българският бизнес и индустрия станаха ценовоприемащи, т.е. ние няма какво да направим, няма как да останем без ток. Повечето от нашите производства са с постоянен цикъл на производство. В учебниците по електроенергийни системи е отбелязано, че точно такива като нас са ключовата част на системата и в същото време се получава така, че няма никаква конкуренция, пълна концентрация, свиване на търговците от 120 на 6-7, като големите обеми се търгуват от 3-4-ма търговеца. Получи се и така, че ние настоявахме ВЕИ-тата да продават по свободно договорени цени, за да предлагат енергия на борсата и да се конкурират", обясни Делисивков пред "Плюс-Минус" по NOVA.
.

По думите му има няколко основни причини за поскъпването на тока. Според него се наблюдава картелиране.

 

"Идеята на либерализирания пазар е производителите да имат стимул за оптимизация на разходите. Това обаче не се случва. Виждаме картелиране и ценовите нива непрекъснато се вдигат. Така се получи, че всички участници на електроенергийния пазар без потребителите нямат интерес от ниски цени. В един момент имаше голямо количество електроенергия, което държавата също се отдръпна да предлага на борсата и я реализира през търговци по двустранни договори, които сделки бяха маркирани като съмнителни от работодателските организации", добави Делисивков.

 

Той заяви, че с премахването на цената за пренос и достъп до електроенергия при износ се е получило значително повишаване на цената на тока от България.

 

"Ние сме изключително обезпокоени от това, което се случва. Бяха споменавани имена и през последните две седмици. Не знам какво ще се случи с цените през зимата. България премахна цената за пренос и достъп при износ на електроенергия с цел по-добра интеграция с регионалния пазар. Получи се така, че нашата цена взе да "дърпа" цената в региона нагоре. В момента дори и съседните страни обмислят входни такси, за да "разкачат" тази тенденция, т.е. нашата цена е прекалено скъпа. Дори не е съизмерима с това, което се случва в Европа".

 

По повод на поисканата оставка от работодателите на шефа на НЕК Петър Илиев, Делисивков коментира, че днес са били реализирани количествата и все още остава усещането за концентриране в един търговец.

 

 

Работодателските организации обвиниха Илиев, че работи в полза на Христо Ковачки.

От думите на Делисивков стана ясно, че включително днес 90% от тока е продаден на свързани с бизнесмена фирми: "Те поискаха оставката му, защото предложи енергията така, че да може да я купи само един или да е прекалено рискова, за да я купят много участници на пазара. Една седмица или по-късно виждаме, че тези сделки са факт. Днес бяха реализирани количествата, в момента нямаме информация как точно са разбити те, тъй като са участвали повече от един участник, но нашето усещане е, че отново се концентрираме в един. Това може да го провери КЕВР. Комисията е органът, който следи за съмнителни сделки. Ние искаме да видим по-активно участие от страна на националния регулатор, защото всичко, което се случи на борсата се прехвърля върху нашите цени".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 6834 |23.06.2019 М. Константинов: Нов играч може да се опита да спечели кметските избори в София . 0| 5978 |10.06.2019 Може да гледаме Юпитер през юни . 6| 4003 |14.05.2019 Михаил Константинов: Една машина за гласуване излиза 2500 лв. . 0| 4169 |30.04.2019 Създават село Свети Константин в Пазарджишко

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads