Реклама / Ads
7| 4302 |04.01.2021 НОВИНИ

Константин Проданов за Борисов: Все едно да се хвалиш, че си къташ заплатата, а покривът ти тече

.
Константин Проданов
Мен не ме обнадеждава това, което собщи Борисов, защото ние сме с едни от най-ниските нива на дълг от доста години, но тва не може да е самоцел - тоест да къташ като дракон едно огромно съкровище просто ей така и да не го използваш е равносилно да се хвалиш, че си икономисваш заплатата, а покривът ти тече, защото не си го оправил.
 

Това заяви пред bTV икономистът Константин Проданов. Изказването му идва на фона на хвалбите от устата на премиера Бойко Борисов, който днес заяви, че страната ни влиза в 2021 г. с най-ниския дефицит и най-нисък външен дълг в Европа.

 

Проданов посочи, че мелките у нас са много по-малки като обем от БВП в сравнение с други държави.

 

"9 милиарда звучи грандиозно, но на фона на бюджета, който имаме, не е нещо особено. У нас има тенденция последните години да се чака до последния момент и големи пари да се раздават", обясни Проданов.

 

Той посочи още, че голяма част от мерките за пострадалите от коронакризата не са били насочени в правилната посока.

 

"Притеснява ме, че тези мерки не бяха прицелени там, където имаше най-голяма нужда от тях. Мярката 60/40 сама по себе си като дизайн е неадекватна, защото 60% не е достатъчна за фирми, които трябва изцяло да затворят. Ако затваряш изцяло с постановление на държавата, не можеш и 10% да си позволиш да плащаш. В развитите държави голям процент от помощите бяха насочени към запазване на заетостта", посочи Проданов.

 

Той допълни, че участието на държавата трябва да е с мярка и да бъде прицелено.

 

"Управляващите пак заговориха за строителство на магистрали. Когато човек държи чук, започват навсякъде да му се привиждат пирони. Това е големият проблем - не се инвестира в човешкия капитал. Пандемията ускори едни тенденции, които бяха налице и преди - например дигитализацията, инвестициите в технологии. Това не го правим. Ние продължаваме да инвестираме в стиропор. Нека да видим научни центрове, училища… Има глобални тенденции, от които дори можем да се възползваме, ако сме достатъчно умни", категоричен беше икономистът.

 

"Хубавo е да имаме буферна сметка от спестявания, защото държавата не помага достатъчно", посъветва още Проданов. Той посъветва да се заделят средства, които да са достатъчни за 3 до 6 месеца, ако останем без доходи.

 

Той наблегна и на това, че не бива да се хвърляме в нови кредити, а да се постараем да обслужим съществуващите. Освен това Проданов обясни, че има смисъл да помислим и за инвестиции.

 

"Трябва да се търси алтернатива, на малки части всеки месец да заделяме 5-10-15% от заплатата и да се инвестира. Но да се потърси специалист как това да се случи", обясни експертът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 63| 4755 |26.12.2020 Борисов: Ще дойде време и ЕС ще пита: Я да видим кой е ваксиниран и кой не . 10| 3485 |23.12.2020 Борисов: За да няма спекулации - мярката 60/40 продължава до септември 2021 г. . 24| 4174 |21.12.2020 Лъчезар Борисов: Оттук-нататък започваме да градим бъдещето на България . 39| 21411 |21.12.2020 Д-р Михайлов за Борисов: Етюдът в спалнята и изповедта по телефона са безобразие на всички безобразия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads