Реклама / Ads
38| 4964 |04.07.2013 НОВИНИ

М. Константинов: Ако се прегърнат ГЕРБ и БСП, рекетьорите са вън

.
Проф. Михаил Константинов Източник: Булфото
Ако БСП и ГЕРБ решат да действат заедно ще имат 181 депутати. Това означава, че рекетьорът си отива вкъщи.
 

Това заяви математикът проф. Михаил Константинов, член на Съвета на директорите на „Информационно обслужване”, пред „Фокус”.

Аз съм привърженик на радикална идея – както в Германия, да се прегърнат двете най-големи, и малките рекетьори да изчезнат. Ако се съберат БСП плюс ГЕРБ, правят 181 депутати – свръхконституционно мнозинство. Ей сега могат да започнат да променят Конституцията”, посочи проф. Константинов.

„От Европа това им разправят от една седмица - да им набият канчетата. В момента не знам набиването докъде е стигнало, но ние не може да висим на гласа на някакви рекетьори. Цялата държава виси на гласа на рекетьорите – абсолютно недопустимо.

Но да отидат двете големи, ще понесат електорални загуби – много социалисти ще са гневни заради това, много от ГЕРБ ще са гневни. Но освен гнева на партийците, има държава. Трябва да си гледаме тази държава”, подчерта проф. Михаил Константинов.

„Прави се една голяма коалиция, казва се, че изборите са през май, обещава се на хората месец по месец какво ще се прави, и да се знае за какво става въпрос”, посочи още той.

Трансферът на властта се извършва по два основни начина – чрез бюлетини и чрез калашници. Аз се надявам, че сме достатъчно мъдри да изберем първия начин, коментира Константинов изборите във Варна и балотажът, който предстои в неделя. По думите му - гражданите трябва да изпълнят гражданския си дълг и да гласуват.

"Нека да си формулираме добре исканията, да познаем нашия кандидат и да гласуваме за него. Ако не можем да разпознаем нашия кандидат, нека да издигнем наш кандидат. В момента могат да се издигат и независими кандидати, така че ако има някакъв човек, който е извън партийните елити, които приемаме, че са корумпирани, лоши и калпави, нека този човек бъде издигнат и хората да го подкрепят.

Политическият модел на Европа е такъв – чрез избори, чрез партии – няма друг начин. Няма как да се сменят нещата", каза проф. Константинов.

По отношение на контролирания вот, той коментира: "Няма как да бъде унищожен контролираният вот – винаги ще има купени цигански гласове или други, например корпоративни. Но да потопим контролирания вот, да намалим неговото значение, да го направим по-малък в процентно отношение, става само с масово гласуване".

Ниската избирателна активност на първи тур на изборите във Варна не бива да се обвързва с активността на един евентуален предсрочен парламентарен вот - заяви той.

По думите му - традиционно у нас на местни избори се гласува по-слабо, въпреки че може да се окаже, че изборът на кмет е много по-важен, отколкото избора за парламент. "Колкото по-малко е селището, толкова по-голяма е ролята на кмета и на общинския съвет. Ние някак си пренебрегваме това, гласуваме слабо на местни избори и гласуваме по-сериозно на парламентарни. На парламентарни избори се гласува съвсем нормално – с около 60 % активност, защото при наличие на 6 милиона избиратели, 60 % са точно колкото излязоха на 12 май. Има добра активност на парламентарните избори. Хората осъзнават важността на избора за парламент, трябва да осъзнаят важността и на местното управление", каза проф. Константинов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 52| 5085 |04.07.2013 ГЕРБ с обет за мълчание . 15| 4916 |03.07.2013 Тройната коалиция бие ГЕРБ по полети с "Авиоотряд 28" . 69| 6170 |30.06.2013 Найденов: ГЕРБ щяха да оглавят комисията по етика, ако бяха в парламента . 22| 5388 |29.06.2013 Цветанов похвали жените в ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads