Реклама / Ads
16| 5494 |09.04.2011 НОВИНИ

Ст. Константинов: Майсторството да лъжеш е стигнало тавана в лечебните заведения

.
Стефан Константинов
Националната здравна карта да определи кои болници да работят с публични средства – това ще е труден процес, защото в държава като България лобизмът и корупционните практики могат да надделеят. През 2012 години клиничните пътеки ще отпаднат като метод за заплащане.
 

През 2012 година болниците да се финансират само чрез фиксирани бюджети, а не по клинични пътеки, предлага министърът на здравеопазването Стефан Константинов. Според него тези бюджети ще се определят на исторически принцип, като се вземат за база изразходваните през 2010 пари от дадена болница.

Пред журналисти в Сандански министърът обясни, че през следващата година няма да могат да се въведат диагностично-свързаните групи и заради това той я определи като преходна.

Освен това стана ясно, че частните здравни фондове ще могат да се конкурират с НЗОК и с публичните средства, едва когато здравната вноска се повиши на 12 процента.

През 2012 години клиничните пътеки ще отпаднат като метод за заплащане, а ще съществуват само като алгоритъм за лечение. Болниците ще получават фиксирани бюджети и сами ще определят как да ги изразходват. В няколко университетски болници ще бъде въведена пилотно системата на диагностично-свързаните групи, за да се види къде са й грешките, обясни здравният министър д-р Стефан Константинов.

Не стана ясно коя година системата на диагностично-свързаните групи ще бъде въведена като метод за заплащане на лечение за всички болници. По думите на министър Константинов заради несправедливата система на клиничните пътеки „майсторството да лъжеш е стигнало своите горни граници в лечебните заведения".

Той заяви, че не обещава идеите му да се реализират, защото самият той не знаел докога ще бъде министър. Д-р Константинов се обяви и за това Националната здравна карта да определи кои болници да работят с публични средства. Според него това ще е труден процес, защото в държава като България лобизмът и корупционните практики могат да надделеят.

74 нарушения в правилата за избор на екип в пет болници в България са установили експерти на Министерството на здравеопазването. Те са проверили 138 лечебни заведения. Най-честите нарушения са били вземане на пари над фиксираната цена за избор на екип или липса на съгласие за това от пациента. Това съобщи министърът на здравеопазването Стефан Константинов пред журналисти в Сандански.

5400 пациенти са заплатили за избор на екип за срок от два месеца в лечебните заведения, които са проверени от Министерство на здравеопазването. Най-много от тях - 3294, са били в София. След това се нареждат останалите региони с университетски болница като Варна, Пловдив, Стара Загора и Плевен.

Сред районите, с голямо потребление на услугата, са и места като София област и Габрово. Около 31 болници не предлагат услугата избор на екип или лекар, повечето от тях са частни и специализирани. В други 32 нито един пациент не е ползвал услугата, въпреки че тя се предлага.
Най-честото нарушение е, че от пациентите е взета по-висока цена от допустимата според наредбата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5114 |07.04.2011 Ст. Константинов: Дянков не дава пари! . 6| 5621 |28.03.2011 Д-р Константинов: Онкоболните - грижа на хосписите . 11| 5156 |05.02.2011 Ст. Константинов: Свободната конкуренция в здравеопазването е неприложима днес . 2| 6023 |31.01.2011 Константинов: НЗОК не може да е "държава в държавата"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads