Реклама / Ads
10| 5495 |28.12.2010 НОВИНИ

Ст. Константинов: Скъпи процедури източват средства в кардиологията

.
д-р Стефан Константинов
Според министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов много често в инвазивната кардиология се правят скъпи процедури на здрави пациенти.
 

„Там има сериозни проблеми с пациентите, които се приемат, защото се оказа от доклади на медицинския одит и на здравната каса, че такива скъпи процедури се правят, защото са много хубави и с много добра цена пътеките. Източване е популярният израз на медиите. Но на практика, когато се прави нещо на пациент, от което той няма нужда, можем да го класираме директно като източване", поясни здравният министър в ефира на БТВ.

По думите му притеснението на колегите му от инвазивната кардиология е от факта, че около 20% са намалели цените на клиничните пътеки, които те изпълняват. „През годините беше негласно споделяно мнението, че ако има нещо, което се плаща на 100% и може би повече в медицината, това са точно пътеките по инвазивна кардиология. И много ясно може да се види, какво се случваше. Ако се отваряха болници, те бяха предимно точно в тази област. Сметките, които колегите изнасят, предстоят на дискусия, те са заинтересована страна и е спорно дали тези сметки са точно такива. Наистина този метод на лечение на инфаркта е модерен и трябва да бъде развиван. Но по никакъв начин не мога да се съглася, че досега са били 15% недофинансирани", каза още д-р Стефан Константинов. Министърът обясни още, че никой не би правил инвестиции в нещо, което е недофинансирано и което не се възвръща.

Министърът коментира и проблема с недостига на линейки. „За да има повече линейки трябва да спрат да се занимават с транспортирането на пациенти на хемодиализа. Или болниците трябва да си наемат линейки или да си сключат договори с фирми. Разбира се, че ще има някакъв преходен период да се преориентират", обясни той. По думите му недостигът на персонала в Спешната помощ е свързан с възнагражденията. „Приоритети следващата година ще са да се повишат възнагражденията в Спешната помощ", каза д-р Константинов.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 4866 |22.12.2010 Ст. Константинов: Не на политиката в лекарския казус . 4| 5081 |09.12.2010 Ст. Константинов: Клиничните пътеки си отиват! . 4| 4839 |08.12.2010 Гербери с половин заплата заради скъпите GSM-и . 4| 4778 |25.11.2010 70% от скъпите вили собственост на фирми

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads