Реклама / Ads
9| 4901 |08.12.2010 НОВИНИ

Константинов забрани тютюнопушенето?

.
Стефан Константинов
Днес Министерски съвет прие концепцията на министър Стефан Константинов за по-добро здраве. Сред приоритетите са преструктурирането на болниците от търговски в публични дружества, и въвеждане на пълна забрана за тютюнопушенето на обществени места.
 

Константинов заяви, че знае колко сериозни са лобитата по отношение на тютюнопушенето, но щял да се бори докрай да се въведе пълната забрана. Министърът не даде конкретни разяснения как ще се промени статута на болниците от търговски в публични дружества. Само обясни, че със сегашния му статут се случва така, че в лечебните заведения се взимат еднолични решения, които не са в противоречие със закона, но не са и от ползва за пациентите.

Здравната каса трябва да остане единствената институция, която разпределя средства от задължителното здравно осигуряване.

Целта на Здравното министерство ще е да се достигне над 70% финансиране от публични средства спрямо общите разходи за здравеопазване, като за 2008 г. този дял е бил 58%. Ще се увеличи броят на направленията, както и цената им.

От 2012 г. клиничните пътеки щели да се преобразуват в Диагностично свързани групи, които ще бъдат закупени от Австралия. По думите му това няма да доведе до пестене на средства за болнична помощ, а точно обратното – министърът ще иска повече пари за здравеопазване.

Константинов заяви, че заплатите на лекарите трябва да се увеличат но не с вдигане на цената на клиничните пътеки, а в увеличаване на базовите заплати. По думите му има държавни болници в страната, в които минималната заплата на лекарите е 301 лв., а най-високата е 450 лева.

Освен това ще се намалят задълженията на спешната помощ, защото по думите на Константинов екипите в момента извършвали таксиметрови услуги. Министърът ще предложи и законови промени за правата и задълженията на Българския лекарски съюз и пациентските организации.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5069 |12.11.2010 Д-р Константинов: Да сме почтени към пациентите . 4| 5171 |02.11.2010 Ст. Константинов: Частните здравни каси - нереалистични засега . 5| 5234 |20.10.2010 Ст. Константинов: Скъсването на споразумението беше облекчение . 3| 4579 |08.10.2010 Ст. Константинов: Десен съм, но Костов не ме подкрепи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads