Реклама / Ads
5| 2953 |05.04.2023 НОВИНИ

Конституционалист: Най-вероятно е Радев да свика НС след Великден

.
По-разумният вариант е президентът Румен Радев да свика Народното събрание след Великден - 18-19 април. Някои от народните представители имат несъвместимости и трябва да им се даде време да се освободят от тях. Отговорността за съставяне на правителство пада върху ГЕРБ, но те имат няколко възможности, които да предложат и предполагам, че това е една от причините да не бързат да се изкажат, за да не затворят врати. Трябва да се търси подкрепа от системните партии около принципни въпроси - какво да се направи не само в кратко-, но и в средносрочен план.
 

Това заяви пред Българската национална телевизия конституционният експерт доц. Наталия Киселова. 

 

По думите й възможно е ГЕРБ да излъчат контактна група от депутати, които да говорят с колегите си от другите формации, защото “президентът не дава заявка, че ще е активен посредник в консултациите”. 

 

“Необходимо е правителство, което да може да приеме бюджет и да поеме отговорности във вътрешно и външно политически план", заяви доц. Киселова.

 

Според Борислав Цеков резултатът от изборите показва, че трябва да има диалог между политическите сили. Според него ГЕРБ трябва да поеме политическа отговорност и да започне преговори, водени от лидера й Бойко Борисов. 

 

"След като вотът предлага такава фрагментирана конфигурация, значи трябва да има диалог. Затова се надявам, че ГЕРБ ще предложат този път добре обмислена формула, около която да се формира мнозинство. Мисля, че подходът им от предните избори - с излъчване на контактна група - не трябва да бъде прилаган. Трябва да се поеме политическа отговорност. Те победиха отчетливо в изборите, и трябва на политическо ниво да започнат разговори, включително водени от лидера. Това вече ще покаже реален ангажимент за съставяне на правителство. Мисля, че перспектива има. Надявам се системните партии, включително и "Демократична България", където има опитни политици, ще си дадат сметка, че пред държавата има два императива - да възстановим парламентарната република и заедно с това да възстановим статуса си на активен член на ЕС и НАТО и да подхванем икономиката. Това е въпрос номер едно", посочи той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3049 |04.04.2023 Радев свиква парламента, след като ЦИК каже кои са 240-те депутати . 2| 2762 |02.04.2023 Радев няма да бави свикването на парламента. Гласува с машина . 3| 3133 |31.03.2023 Зърнопроизводителите продължават протестите и след срещата с Радев . 24| 3609 |30.03.2023 Проф. Дайнов: Радев се превръща в Лукашенко от АлиЕкспрес. Може да има мръсни бомби в деня за размисъл

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads