Реклама / Ads
2| 4603 |24.01.2024 НОВИНИ

Конституционалист: Не виждам основание изборът на съдии да бъде провъзгласен за противоконституционен

.
Източник: БГНЕС
Няма норма, която да задължава Конституционния съд да съобразява разглеждането на делата и осъществяване на негови функции с мненията на други държавни органи. Това коментира в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS конституционалистът Стоил Моллов.
 

Президентът сезира Конституционния съд срещу избора на нови съдии. Той призовава да не се пристъпва към клетва преди произнасянето му.

 

„Не виждам основание изборът на съдии да бъде провъзгласен за противоконституционен. Има константна практика на съда за това кога започва мандатът на съдиите. Той е определен от Конституцията и от закона. Решението на НС изобщо не трябваше да касае мандата. Досега такава практика не е имало”, каза Моллов.







По думите му изборът на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков не е противконституционен, а формално изискванията са спазени.

 

Според Oрлин Колев, преподавател по Конституционно право, президентът следва да бъде внимателен в своето политическо говорене. Колев уточни, че има критики към искането на Радев, защото то е неоснователно. Той добави, че за противоконституционна може да бъде обявена само частта за 9-годишния мандат.

 

Орлин Колев добави, че клетвата би следвало да е изпълнена в едноседмичен срок. „Искането на президента пред Конституционния съд не би трябвало да я осуети”, подчерта той.

 

ФрогНюз припомня, че 14 от общо 27 адвокатски съвета в страната призоваха Народното събрание да отмени решенията си, с които миналия петък избра Атанасова и Белазелков за конституционни съдии. Според представителите на адвокатурата "попълването на Конституционния съд с обществено и професионално неприемливи фигури може да има изключително сериозни и трудно обратими последици".







В позицията се критикуват бързината на процедурата, по която Атанасова и Белазелков бяха избрани, както и записаният в гласуваните решения деветгодишен мандат.

 

"Като адвокати и юристи не можем да наблюдаваме безучастно подобни процеси на потъпкване на основите на правовия ред в държавата, водещи до разграждане на държавността", се казва в позицията на адвокатските съвети на колегиите в Благоевград, Бургас, Варна, Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Плевен, Пловдив, Силистра, Сливен и Смолян.

 

Междувременно от Инициатива "Правосъдие за всеки" обявиха, че утре вечер организират протест под надслов:

"Конституционен съд под обсада! Да защитим правото и демокрацията!“.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4578 |24.01.2024 Разкази от Харков: "На 100 метра от мен кръв, убити хора, убити деца. Адът бил имал 9 кръга? Не, нашият ад има 99 кръга!" . 3| 4724 |24.01.2024 Kриминален психолог за убийството на Пейо: Двете жени имат психологични проблеми, може да е междуличностно разстройство . 0| 6394 |24.01.2024 "Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата . 12| 6849 |24.01.2024 Спипаха певицата Диона да кара под въздействието на кокаин, пуснаха я срещу 5000 лева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads