Реклама / Ads
20| 3380 |07.06.2021 НОВИНИ

Конституционалистът Киров: Не сме били длъжни да се съобразяваме с американските санкции

.
проф. Пламен Киров
Конституционният експерт с особено интересни правни тези започна медийната си обиколка, за да изкаже спорните си твърдения, но този път не по отношение на предстоящите парламентарни избори или “притеснителните” законови промени на родна територия, а заради скандалните американски санкции по закона “Магнитски”. Онези срещу Пеевски, Божков и Желязков. Онези, определени като шамар.
 

Не сме били длъжни да изпълним закона “Магнитски”. Били сме застрашени от бъдещи граждански и търговски спорове, а освен това сме се съобразявали с казаното от САЩ заради слабата ни във финансово, стопанско и политическо отношение държава. 

 

Разбира се, санкциите на САЩ по закона “Магнитски” не са просто това и съвсем не е пожелателно съобразяването с тях. Те засягат достъпа до щатския долар на санкционираните лица и свързаните с тях компании. 60% от всички международни транзакции използват щатския долар. Което означава доста сериозен удар. И в този смисъл много компании биха пострадали, включително и държавни дружества. Затова трябва да се подхожда и особено внимателно. 

 

Но нещата не могат да бъдат оставени просто така. 

 

Уви, не така смята проф. Пламен Киров - пишещият се за голям конституционен експерт, който в доста сюблимни моменти обикаля телевизионни студиа и всевъзможни медии и да повтаря властови опорки или да изразява свои съмнителни по обектвни причини становища. 

 

Киров бил учуден, че България била толкова загрижена да спазва чужд закон, какъвто е “Магнитски”, а не спазвала собственото си законодателство. На проф. Киров явно няма кой да му каже, че за да има спазване на закона, трябва да има и работещи институции, които да контролират неговото прилагане. Каквато например е прокуратурата. А всички знаем тя колко точно добре работи. 

 

"Не можем да санкционираме със забранителни списъци български физически и юридически лица, които осъществяват стопанска дейност. Да не говорим за банките... Ние сме правова държава. Докато български съд не постанови, че са извършени корупционни престъпления, каквито и подозрения да има, не можем да предприемаме санкционни мерки и ограничаване на права. Всеки действа на своя отговорност. Въвеждат се забранителни списъци без юридическо основание", посочи Киров пред Българското национално радио. 

 

Според него принципите на пазарното стопанство са заложени в Конституцията. 

Уважаеми господин Киров, в Конституцията са заложени още много неща, които властовият елит и самозабравили се олигарси отказват да спазват. Завладяли са институциите и са осигурили собствения си комфорт. Затова сме първи по корупция. Последни по доходи. Затова са американските санкции по закона “Магнитски”.

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6725 |07.06.2021 Военният министър: 99 процента от обществените поръчки в МО са били с посочване на изпълнител . 5| 18788 |04.06.2021 Диков разкри, че документ на службите сочи, че Манолова и ген. Шивиков били част от ОПГ . 0| 3042 |01.06.2021 38 души са загубили битката с COVID-19 за денонощието . 8| 6285 |28.05.2021 Бабикян и Хаджигенов били подслушвани: Не трябва да се правим на каубои, но ако законната власт не предприема нищо - действаме

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads