Реклама / Ads
7| 3179 |09.01.2023 НОВИНИ

По искане на БСП и "Възраждане: Конституционният съд образува дело за военната помощ за Украйна

.
Източник: Снимката е илюстративна
Конституционният съд образува дело за военната помощ за Украйна. Това се разбира от съобщение на сайта на КС.  
 

"Днес, 09.01.2023 г., Конституционният съд образува конституционно дело № 1/2023 г. по искане на 50 народни представители за обявяване на противоконституционност на Решение за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна и укрепване на отбранителните способности на България, прието от Народното събрание на 03.11.2022 г., обн., ДВ, бр.89/2022 г., и на Решение за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна, прието от Народното събрание на 09.12.2022 г., обн., ДВ, бр.99/2022 г.", съобщиха от Конституционен съд на Република България.

 
Докладчик по делото е съдия Янаки Стоилов, съобщават от съда.

Делото бе образувано, след като необходимият брой подписи бе събран от депутати от БСП и "Възраждане". 

 

"Необходимият брой подписи за сезиране на Конституционния съд за обявяване на решението за оказване на военна и военно-техническа помощ за Украйна е събран. Под искането са се подписали 50 народни представители - 26 от "Възраждане" и 24 от БСП. Документът вече е внесен в деловодството на съда", съобщиха от пресцентъра на "Възраждане" в края на миналата година.  В "Държавен вестник" бе публикуван Указът за оказване на военна помощ на Украйна, подписан от Румен Радев.

 

Час по-късно лидерът на БСП Корнелия Нинова на извънреден брифинг в парламента съобщи, че ще сезират КС, но засега не им достигат подписи и затова са изпратили писмо-покана до "Възраждане" да се включат в нея. “Ако това не се случи ще сезираме омбудсмана”, каза тя и добави, че БСП ще използват всички начини по закон и ще положат всичко по силите си, за да спрат този договор.

 

Не закъсня и отговорът на президента Румен Радев, който коментира отказа си да наложи вето на Указа за военна помощ за Украйна и намеренията на БСП да сезират КС с думите "Съгласно нормативната уредба налагането на вето не може да променя текстове по сключен вече международен договор. Тоест, ветото е абсолютно безпредметно. Сезирането на КС след ратификация на международен договор, е невъзможно".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 4278 |10.12.2022 Кметът на София прекрати проруски митинг по искане на ДАНС . 3| 2771 |16.11.2022 Страните от НАТО се срещат извънредно по искане на Полша . 1| 3230 |10.11.2022 Мая Манолова: Ще отправим искане до президентството за помилване на Иванчева . 0| 4649 |02.11.2022 Нестандартно! Затварят временно улица в Бургас по искане на живущите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads