Реклама / Ads
26| 6546 |03.05.2020 НОВИНИ

Корнелия Нинова: Борисов превърна политиката в пиар – ние предлагаме алтернатива

.
Корнелия Нинова
Сутрешното изявление на премиера не променя впечатлението, което той остави, че Щабът беше употребен за пиар. Всички помним думите, включително и на премиера, за чували с трупове, морги, катафалки, за ад, който действително не се случи. В момента обаче, в който тези внушения започнаха да пречат, да срещат обществена съпротива и недоверие, премиерът реши да ги прекрати. Пиарски подход, за съжаление в тежък момент за българския народ.
 

Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред БНР.


Тя уточни, че Борисов подхожда с всяване на страх, защото липсва доверие на хората в институциите. Според председателя на БСП най-голямата грешка на управляващите е, че разделят живота и здравето на хората от икономическите и социалните последици от кризата. Тя обясни, че в Европа и в света вървят успоредно две тенденции в политиката - едната са мерките, които да опазят здравето, а другата– конкретни и ясни икономически и социални планове за излизане от кризата, за стабилизаране на икономиките и за грижа за хората.


„Вече имаме близо 100 хил. безработни, туристическият бранш е на колене, малкият и среден бизнес – масово пред фалити, много хора останаха в неплатен отпуск без никакви доходи. Това са големите предизвикателства, а правителството закъснява- няма икономически и социален план за излизане от кризата. Досега действаха на парче, даже по думите на министър-председателя – проба-грешка. Държавата не може да се управлява с проба-грешка при икономическата рецесия и тежките социални последици, които се задават“, коментира Нинова. Тя отбеляза , че от мярката „60/40“ са се възползвали казина, футболни клубове, а от заемите, които се отпускат – колекторски фирми. Според нея философията на управляващите за излизане от кризата е кредитиране – кредити за държавата, кредити за фирмите, кредити за хората. „За да се връщат тези кредити, трябва работеща икономика, трябва ръст на БВП“, подчерта тя.


„Един сериозен икономически план трябва да съдържа поне четири ключови неща. Първото е българско родно производство, държавна помощ и инвестиции в българската икономика. Разумният държавник ще вземе най-важните сектори в държавата, които допринасят най-много за икономиката или в тях има заети най-много хора – добивна промишленост, преработване, туризъм, строителство и земеделие – и ще направи държавна програма да се подпомогнат тези ключови сектори, за да могат те после да извлекат икономиката“, обясни Нинова.


Според нея вторият механизъм на плана трябва да са външните инвестиции. Тя обясни, че в момента тенденцията в световната търговия е изтегляне на производства от Азия.


„Кризата показа, че трябва да се съкрати пътят на доставката и там, където има възможност, да се върнат производствата по-близо до потребителите. Това означава, че Европа, включително и ние, става изключително интересна за преместване на фабрики и производства – тук, при нас. В ЕС се заговори за реиндустриализация- тема, която от БСП поставяме от 3 години. Трябва да се започнат разговори в кои сектори България може да предостави възможност за инвестиции“, каза още тя.

„Третият лост за стабилизиране и ръст на икономиката е потреблението. Това става с повишаване на доходите – когато повишиш доходите на хората, чрез потребление те ще дръпнат икономиката и ще внасят обратно данъци и осигуровки. Затова ние сме за безвъзмездна помощ, както се прави и в Европа“, продължи Корнелия Нинова и припомни, че БСП предложи една минимална заплата с осигуровките за хората в неплатен отпуск и самоосигуряващите се.


„Също така безвъзмездно да се осигури на хотелиери и ресторантьори помощ – трябваше да им се изкупува купената от тях продукция и да се раздаде на социално слаби хора, да им се отложат данъци и такси. Четвъртата стъпка според Нинова е човешкият ресурс, от който работодателите изпитват нужда и дори преди кризата са настоявали за внасянето на работна ръка отвън.


„В момента, българите, работещи в Западна Европа се върнаха заради кризата. Скоро сигурно отново ще се отворят коридори за пътуване да се върнат, но и в Европа в момента икономиките страдат –заплащането няма да е толкова високо. Трябва максимално бързо да се направи анализ какви работници се върнаха в България и как да се задържат тук“, категорична бе Нинова и обобщи плана на БСП – българска икономика, чужди инвестиции и български работници.

 

По думите на Корнелия Нинова Борисов е обединител само на думи, но на действия- отхвърля всички алтернативни предложения.


„Ако Борисов за 10 години е превърнал политиката в пиар, то ние предлагаме алтернатива – сериозна и задълбочена политика, която се прави в парламента – със законодателни инициативи, а не с празни приказки на пресконференции и управление на държавата през телевизора. На нито една пресконференция Борисов не каза къде се харчат парите на българския народ. Тези 10 млрд. лв., които ще вземат, ще се връща от българския народ и той трябва да знае къде отива всеки лев. Абсолютно неприемливо е този отчет да се прави на пресконференции с удобни въпроси. Този контрол трябва да се прави от парламентарната трибуна“, категорична бе Корнелия Нинова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 6723 |03.05.2020 Радан Кънев: Борисов започна да танцува много предизборно . 28| 11204 |02.05.2020 Евгений Дайнов: Около Борисов непрестанно се появяват все нови кандидати за носни кърпички . 17| 6917 |02.05.2020 Лидерът на БСП: Борисов е употребил генерал Мутафчийски да му свърши черната работа . 16| 4762 |01.05.2020 Корнелия Нинова: Заедно сме с обща кауза – грижа за народа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads