Реклама / Ads
6| 3536 |07.01.2022 НОВИНИ

Корнелия Нинова: Има около 40 нерегистрирани фирми за събиране на вземания

.
Корнелия Нинова Източник: БГНЕС
Спешно се нуждаем от законова уредба на събирането на вземанията от колекторските фирми, заяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова на въпрос от "БСП за България" в рамките на блиц контрола относно стъпките за повишаване на защитата на българските потребители.
 

В България няма законодателна уредба на събирането на вземанията и това е огромен проблем за много хора в България, че нерегистрирани, неизвестни, нелегитимиращи се фирми ходят по села и градове, притискат хората, тормозят ги, товарят вземанията им с лихви, с такси, които не им се полагат, коментира Нинова. И този терор продължава, а в момента е свръхголям заради кризите, обедняването на хората и невъзможността някои от тях да си обслужват кредитите, допълни тя.


В БНБ има регистрирани 17 колекторски фирми, които могат да събират потребителски и банкови кредити, посочи тя. "Оттам нататък в момента, поне от информацията, която се помъчихме да съберем, има около 40 фирми в България, които нито лицензирани, нито регистрирани, нито доказали капитал, нито легитимирали акционери или участници, някакви фирми ходят из страната и тормозят народа", каза Нинова.


Тя пое ангажимент да предложи на Министерския съвет и ще внесе законопроект в парламента да уредят този въпрос - дали с промени в Закона за защита на потребителите или с изцяло нов закон. Нинова предупреди, че ще има отпор. Вчера на експертния съвет на управляващата коалиция по темата един от експертите е изчислил, че това е интерес, който се движи между 4 и 5 млрд. лева.


Тя очерта още две теми, които в най-скоро време ще поставят на вниманието на НС - за частните съдебни изпълнители и евентуални мерки срещу спекула на пазара и нерегламентирано повишаване на цените.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3931 |06.01.2022 Пламен Павлов: ДАНС да разпита шефа на „Булгаргаз“! Върти цялата държава около собствени интереси, за да запази мястото си . 7| 3601 |04.01.2022 Министър Гьоков: Около 50% от пенсионерите са с минимална пенсия . 8| 3200 |01.01.2022 Министър Нинова: Нека новата година е здрава и мирна за българския народ . 11| 4767 |31.12.2021 Министър Нинова: Приехме 10 ключови решения за милиони българи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads