Реклама / Ads
35| 6026 |16.11.2021 НОВИНИ

Корнелия Нинова подава оставка като председател на БСП

.
Корнелия Нинова Източник: БГНЕС
Напрежение на „Позитано“ 20 след изборните резултати от вота в неделя. Корнелия Нинова подава оставка като председател на БСП.
 

Най-важното

 

Съставяне на редовно правителство и трайно мнозинство, което да изведе България от кризите - това било най-важното. С това и започна пресконференцията си лидерът на социалистите Корнелия Нинова след заседание на Изпълнителното бюро на партията.

 

„Вчера получих обаждане от Кирил Петков и Асен Василев и покана за преговори за правителство. Приехме тази покана, започваме преговори. Ще сложим всичко на масата за преговори, ще търсим общите неща“, посочи тя.

 

На второ място Нинова заговори и за БСП

 

„Изчаках окончателните резултати. Оценявам този за БСП като катастрофален, особено това, че отстъпихме от трето на четвърто място. За това има много причини - обективни и субективни. Обективните причини - машинният вот, затруднил избирателите на БСП, както и ковид кризата. Субективните са много и са въпрос на дълъг разговор, но отговорността я поемам аз изцяло. От вчера една група в БСП ми иска оставката. Тя не ме впечатлява. Това са хора, които го правят 5 години, т.нар. „вътрешна опозиция“. Други хора - членове, симпатизанти, звънят и пишат да не се подава оставка. Благодаря им. За мен не е изненада, че има и такива хора, но е абсолютна изненада,че оставката ми иска служебният кабинет чрез говорителя си Антон Кутев. Абсолютна изненада е, че Инициативният комитет на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова искат оставката ми. На тези две структури предлагам - не се занимавайте с партийно строителство, не инженерствайте в БСП. Служебният кабинет да си гледа кризите, има достатъчно проблеми за решаване. ИК да гледа балотажа“, призова Нинова.

 

Оставката и причините

 

„Поемам цялата отговорност. Не обвинявам никого за това, което ще ви кажа след малко. Вината е само моя, че мълчах тогава, когато трябваше да говоря и да казвам истината. Това е моята вина и аз я поемам като подавам оставка като председател на Българската социалистическа партия“, отсече лидерката. По думите й причините за това са заровени много дълбоко и много назад във времето.

 

„През тези години у хората остана впечатлението, че ние нещо си се караме помежду си и мълчейки, смятайки, че като не отговарям, ще създам образ на единство, не обясних, че става въпрос за борба със задкулисието в БСП. За борба със зависимостите и за желанието ми да изчистя БСП от тези зависимости. Вътрешната опозиция в БСП през тези години се отглеждаше от Бойко Борисов. Работата ѝ беше да руши БСП отвътре“, категорична бе Корнелия Нинова.

 

„Бойко Борисов падна от власт и тази опозиция се прехвърли в служебния кабинет. Тя диктува кадровите назначения, тя получава обществени поръчки и тя продължава със същата си работа вътре в БСП“, допълни тя.

 

Като друга причина за случващото се Нинова изтъкна и създаването на, по думите й, „президентската партия „Продължаваме промяната“, която отнема от БСП между 10 и 15%.

 

Сега накъде?

 

По думите на Нинова имат да се решават два въпроса. Първият е мандат за преговори за съставяне на ново правителство, а вторият - въпрос за избор на следващ председател.

 

„Изпълнителното бюро свиква заседание на Националния съвет тази събота. Той трябва да ни даде мандат за водене на преговори за съставяне на правителство и да свикаме провеждане на конгрес, вероятно началото на януари, който да констатира моята оставка“, обясни Корнелия Нинова.

 

Според устава на БСП подадената от нея оставка трябва да бъде констатирана от конгрес. До провеждането му тя остава председател. След констатирането от конгреса на оставката ѝ се избира един от сегашните заместници, който да организира и проведе пряк избор за следващ председател.

 

„Дотогава провеждаме сериозни, задълбочени, разумни и отговорни разговори за съставяне на правителство и за извеждане от кризите“, допълни Нинова.

 

Ябълката на раздора

 

Вчера пръв оставката на лидерката на социалистите Корнелия Нинова поиска говорителят на служебния кабинет Антон Кутев. По думите му не се очаква тя сама да си я подаде. Междувременно Кристиан Вигенин се оттегли от поста шеф на Националния предизборен щаб на БСП. С позиция излезе и Изпълнителното бюро на БСП-София. От там определиха изборните резултати на левицата като „катастрофални“. Заговориха за „радикални реформи и кардинални промени, които да оздравят БСП“.

 

При обработени 99.51% от протоколите Българската социалистическа партия се нарежда на четвърто място с 10.26 на сто или 266 667 гласа. Преди нея е ДПС с 12.92%, ГЕРБ-СДС с 22.80%. Първа е партията на двамата бивши служебни министри Кирил Петков и Асен Василев „Продължаваме Промяната“, която събира 25.65 на сто.

На вота през юли „БСП за България“ беше на трето място с 13.39%. На първите за годината парламентарни избори /през април/ коалицията също се нареди на трето място, но тогава резултатът й бе 15.01%. Това означава, че за седем месеца доверието към левицата е спаднало с близо 5 процентни пункта.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 3611 |15.11.2021 И ръководството на ВМРО подава оставка . 15| 4074 |15.11.2021 Антон Кутев поиска оставката на Нинова . 15| 4010 |15.11.2021 Елена Йончева: Да не допускаме БСП да изпадне от активната политика. Корнелия Нинова трябва да подаде оставка . 4| 3191 |14.11.2021 Корнелия Нинова: Ще се отзовем, ако бъдем поканени на разговори за правителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads