Реклама / Ads
15| 3983 |15.11.2021 НОВИНИ

Елена Йончева: Да не допускаме БСП да изпадне от активната политика. Корнелия Нинова трябва да подаде оставка

.
Елена Йончева
Левите хора имаме дълг – не трябва да допускаме БСП да изпадне от активната политика. Левицата трябва да е в първите редици на промяната в България. С Корнелия Нинова начело на БСП вече е напълно ясно, че това не може да се случи.
 

Председателят на партията заяви, че въпросът за оставката й не е поставян след изборите на 14 ноември. Днес аз го поставям. Поражението е тежко и избирателите ни го казаха три пъти. Единственото правилно решение е оставка на лидера - и не, не е необходимо някой изрично да я иска. Моралният компас на всеки отговорен политик налага оставката да бъде дадена - по собствена инициатива.

 

Това коментира Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, след вота за Народно събрание в неделя. Резултатите на БСП показват – за трети път в последната година, че доверието в ръководството все повече спада. След като на 11 юли 2021 г. партията получи близо 370 000 гласа, очакванията бяха, че няма как да стане по-зле. В неделя, 14 ноември, се видя, че има – очертава се подкрепа от по-малко от 200 000 души.

Няма лидер на европейска партия, който при подобен унищожителен резултат, да не си подаде оставката, каза Елена Йончева. Левите хора в България не заслужават подобно унизително отношение. Сигурна съм, че левицата може да е първа политическа сила. Фактът, че президентът Румен Радев е подкрепен толкова категорично за втори мандат показва това, коментира още тя.

 

Елена Йончева посочи, че социалдемократите са в подем в цяла Европа. В България Корнелия Нинова превърна левицата в консервативна партия, близка до националистите и допусна тайни, а и не толкова тайни, сговори с ГЕРБ.  В нейно лице никой не припознава промяната, каза тя.

 

Евродепутатката повече от година предупреждава за опасния път, по който председателят на БСП е поела.

 

Може би тези дни изтича последният шанс да запазим възможността партията отново да е силна, водеща и европейска, каза още Елена Йончева. Според нея е време тишината в БСП да бъде нарушена – „да се върнем там, където ни е силата - в открития дебат, в критичното мислене, в социалните политики и прогресивните решения“. Не можем да отлагаме най-важния разговор - този за дълбоката криза на лидерството, за липсата на истински леви идеи, за невъзможността да вдъхновяваме избирателите и да намираме решения на проблемите. Няма как да реформираме страната, ако не можем да реформираме партията си.

 

Лявото в България има потенциала да бъде водеща политическа сила. И ще бъде, убедена е Елена Йончева.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2927 |09.11.2021 Елена Йончева: Взаимното признаване на сертификатите за ваксинация с Израел ще насърчи туризма . 7| 4909 |25.10.2021 Директорът на НАСА Бил Нелсън: Не сме сами във Вселената . 3| 3178 |22.10.2021 Елена Йончева: Настояваме новинарските медии да получат специална помощ . 4| 21157 |21.10.2021 Елена Йончева: В Европейския парламент след Полша идва ред и на България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads