Реклама / Ads
18| 5860 |21.01.2017 НОВИНИ

Корнелия Нинова: Целта на БСП е 8 милиона българи и нито един от тях под прага на бедността

.
Корнелия Нинова
”Каква България искаме днес, но и след 20 и след 30 години? Искаме я суверенна – българските правителства да не търгуват националните интереси. Искаме я с правила и справедливост. Правила, еднакви за всички и възмездие за всеки, който ги нарушава. Искаме я солидарна – ние сме един народ и наша ценност е- силният, смелият, можещият-да бъде опора на уплашения, слабия, и бедния.
 
Искаме България, опряна на корените си, на културата си, на духовността си, на българското и на българщината.

Такава България може да се изгради от силен, здрав, образован, работещ и единен народ." 

Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред заседанието на НС на партията.  По думите й това може да се постигне с конкретна и дългосрочна цел– 8 милиона българи и нито един от тях на и под прага на бедност.

 

Според нея това може да бъде направено с: решителни действия срещу мафия и престъпност, държавна грижа за българската икономика и българско производство и за българското земеделие, образование, което гарантира работа на младите, но и кадри за икономиката, здравна система, до която всеки българин да има достъп, нова данъчна политика, която да е справедлива, култура и духовност, които градят ценностна система, сигурност на границите и във всеки български дом.

„Двугодишният период на управление на правителството на Бойко Борисов и мнозинството в 43-то НС върна България назад. Липсата на държавност, равнопоставеност и справедливост, липса на икономическа програма, гарантираща траен и висок растеж, задълбочаващата се демографската катастрофа, бедността и нарастващите неравенства. Това са най-големите предизвикателства, пред които ни изправи управлението на Бойко Борисов”, това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в оценката си за управлението на кабинета „Борисов 2” пред Националния съвет на партията. По думите й след две години на управление на ГЕРБ и Борисов, България е изправена пред опасността от спиране на евросредства, провал на реформите в здравеопазване, образование, съдебна система, пенсионна реформа. Тя подчерта, че това управление е било пагубно за сектор енергетика, земеделие, за чуждите инвестиции, за социалната сфера.  „Външната политика постави унизително на международната сцена България, нейния авторитет и суверенитет. Пасивност, покорност и преклонение пред чужди интереси , стигащи до предателство  на националния интерес”, заяви Нинова.

 

Тя призова да се каже- край на този тип управление. „Промяната е задължителна. Тя започна по волята на народите в света, в Европа и в България. В БСП сложихме началото на такава промяна в България с победата на президентските избори и избора на Румен Радев и Илияна Йотова”, заяви Нинова. По думите й задължение на левицата е да продължи промяната и да я доведе до край.


Реч на председателя  на БСП Корнелия Нинова пред Националния съвет на партията:

 Преди две години мнозинството дойде на власт с обещанията за реформи, осигуряване на ускорен икономически растеж, за гарантиране нарастването на доходите, за ниски нива на публичния дълг, реформи в правосъдието, образованието, здравеопазването.

Какво се случва след две години? Държавният дълг нетно се увеличи от 18, 8 млрд. през 2014 г. на 26 млрд. през 2016 г. и достигна 30 % БВП. Правителството натовари няколко поколения българи  да плащат този дълг.

 

Балонът за успехите на ГЕРБ в усвояването на европейските средства се спука. За три години от настоящия седемгодишен програмен период- изплатените средства от Европейските фондове, по официални данни на Министерство на финансите, са малко над 7 %. България отново е изправена пред опасността да бъде спряно европейското финансиране по ОП "Околна среда", заради неизпълнение на задължителните мерки Европейската комисия може да започне и наказателна процедура срещу страната ни.

 

Под въпрос е поставено  съществуването на Програмата за морско дело и рибарство. Там няма сключени договори, няма плащания. Никакви плащания не са извършени и по Фонд „Вътрешна сигурност“ и Фонд „Убежище, миграция и интеграция“. Тези два фонда са на обща стойност над 220 млн. лв.

След две години управление на ГЕРБ, България отново е изправена пред опасността от спиране на еврофондове. Страната ни не е изпълнила 12 от 45-те предварителни условия, залегнали в Споразумението за партньорство за програмния период 2014-2020. Неизпълнените условия касаят статистическите системи, науката и иновациите, превенцията от бедствия, водите, транспорт. Срокът за изпълнението на предварителните условия беше до края на 2016 г.н Има опасност Европейската комисия да спре плащанията по съответните програми. Това може да стане реалност през втората половина на 2017 г. предупреждаваме отсега, че втори път няма да допуснем на правителство на БСП да бъде приписано спиране на европейски програми.  „На нас ни ги пускат, а тях им ги спират”, няма да бъде повече реплика на управление на ГЕРБ, отсега да се знае. Отсега предупреждавам, че ако това се случи, отговорността е на сегашното управление на ГЕРБ и Бойко Борисов.

Чуждестранни инвестиции.  По данни на БНБ, за януари-октомври 2015 г. преките инвестиции са намалели нетно с 1,69 млрд. евро, а за същия период на 2016 г. – с 850 млн. евро. 

 За двугодишния период отново се демонстрира разпределянето на обществените поръчки само към фирми, приближени към управляващите и натиск върху подизпълнителите за работа на ниски цени. В резултат на това- само в строителния бранш са закрити за двете години 954 фирми.

Енергетика е несъмнено секторът с най-противоречиви послания, мерки и политики. Един път преференция се дава на зелената енергия, после финансовата подкрепа за възобновяемите източници се намалява. Един път се налива обществен ресурс в Белене, после проектът се прекратява. Търси се инвеститор, но е наложен мораториум от парламента. Противоречиви сигнали по отношение на Южен поток и липсата на стратегия в сектор „Енергетика” доведоха до резултата, че всички големи енергийни проекти в региона ни заобикалят.

 Социална сфера. Разходите за издръжка на живота растат, линията на бедността се е увеличила с 25%, а почти всички параметри на социалните плащания в бюджетите на страната, приети от ГЕРБ останаха непроменени през последните две години. Замразени са средствата за хора с увреждания; обезщетението за гледане на дете от 1 до 2 год.; еднократната помощ при бременност; еднократната помощ при раждане; еднократната помощ за дете с увреждания; еднократната помощ за първокласници; еднократната помощ за близнаци; еднократната помощ за майки студентки; минималният размер на обезщетението за безработица и др.

 

Вече за всички е ясен ефектът от т. н. ,,пенсионна реформа” – сегашните пенсионери  не получиха увеличението на пенсиите си, което очакваха; бъдещите няма да се пенсионират, защото не могат да достигнат стажа и възрастта, които заложи новата пенсионна реформа.

Задълбочаващата се демографската катастрофа, бедността и нарастващите неравенства са най-големите предизвикателства, пред които България е изправена след управлението на ГЕРБ.

Относителният дял на бедните възрастни над 60 год. е нараснал от 21% на 29%, а относителният общ дял на бедните българи е нарастнал в сравнение с 2014г. с 22%. Увеличен е делът на хората, живеещи в риск от бедност и социално изключване до 41 %, при средно 24 % за Европа.

 

Образование. Приетият от управляващите Закон за предучилищно и училищно образование ще остане черно петно в историята на образователната традиция. Реформата тръгна  с грешки и недомислици, които в продължение на години ще плащат деца, учители и родители. Тръгна с гафове, идеологизиране за обезбългарени и спорни учебни планове и програми. В ход е обща политика за отнемане от държавното и общинско образование и облагодетелстване на частното образование, на издателите на учебници. Всичко това довежда до ниско равнище на образованието, до увеличаване на неграмотността, до отпадане на деца от образователната система. През учебната 2015/2016 не са се записали 7% от децата в първи клас, 22% от децата в пети клас, почти 20 % от децата в девети клас. За една година над 20 000 деца са отпаднали от образователната система.

 

Професионалните гимназии се прехвърлиха към общините- без за това да е осигурено финансиране и това е поредният удар по професионалната подготовка на младите хора. Правителство на Борисов показа, че науката в България като  производителна сила и фактор за растеж не е важна. Публичните разходи за наука остават на ниво 0,19%.

 

Здравеопазване. Абсолютен хаос. Въвеждането на пръстовите отпечатъци и скандалаътс ваксините от Турция са само елементи от този хаос. Част от здравната реформа беше отменена от Конституционния съд и от Върховния административен съд. Резултатът е, че все повече пари се наливат в здравеопазване, и все по-малко българи се ползват от  достъпно здравеопазване.

 Управляващото мнозинство обяви „Българската култура като национален приоритет“ , но през изминалите 2 години не направи нищо за изпълнението на тези намерения. Работата по приемането на Националната стратегия за развитие на изкуствата, културните и творческите индустрии, културното наследство и културния туризъм 2014-2023 г  е спряна поради отказа на правителството да поеме конкретни ангажименти.

 

Кризата на духа в българското общество се задълбочава - незачитането на общочовешките ценности се отразява изключително негативно върху нацията; безкултурието и войнстващата арогантност,  натиск върху личността и хората с различно мнение, незаслужено отношение към творците на Българската култура, наука и изкуство.

 

Външната политика постави унизително на международната сцена България, нейния авторитет и суверенитет. Пасивност, покорност и преклонение пред чужди интереси , стигащи до предателство  на националния такъв. Саботажът на българската кандидатура за генерален секретар на ООН е може би най-грандиозният гаф в българската външна политика въобще.

Отсъстваше ясна българска позиция по ключови въпроси в ЕС, в т.ч. по отношение на бежанската криза и категоричната позиция, която изисквахме за преразглеждане на Дъблинското споразумение. Целенасочено и последователно изостряне на отношенията с Русия, което вреди на българския национален интерес.

 

Вътрешна сигурност и обществен ред. Целта, която там се поставяше в реформите беше икономии на финансов ресурс, политическа намеса в дейността на службите за сектор сигурност, а не повишаването на сигурността на гражданите и държавата.

Намаляването на престъпността се констатира само в отчетите на МВР, но не и в ежедневието на българските граждани.  Продължава свободно преминаване на границата на групи имигранти, които  се задържат на територията на страната или на границите на съседни държави. Увеличи се престъпната каналджийска дейност. Правителството прие без дискусия скандалното Постановление №208, с което задължава българските кметове да приемат, настаняват и обезпечават с жилища, здравни и социални осигуровки бежанци.

В двегодишният период от управлението на управляващото мнозинство в сектор „Селско, горско и рибно стопанство” и в земеделието има също негативни резултати.

Намалява физическият обем при производството на плодове, зеленчуци, фуражни култури и най-вече в животновъдството. Продукцията от българското  животновъдство е намаляла с 14.3 % през 2016 година спрямо предходната.  Причината е в умишлената политика за унищожаването на малките и средни земеделски стопанства. Само за една година кравефермите в страната са намалели с близо 9 000. През 2016 г намалението на фермите изобщо е 18 на сто.

Общини и местно самоуправление. На практика се спря процесът на децентрализация. Възлагат се нови отговорности на общините без  да им бъде осигурено финансиране. Увеличиха се регионалните различия в икономическото и социалното развитие. Не стартира обещаната и рекламирана програма за подкрепа на Северозападна България и планинските райони. Докато ЕС развива Плана,,Юнкер”, правителството на Бойко Борисов спря програмата ,,Региони в растеж”.

Управляващото мнозинство се ангажира с идеята за радикална реформа в съдебната власт. Безрезултатността на правителствените усилия днес се вижда. Правителството сгреши първо с неадекватно и дефиниране на проблемите в областта на правораздаването и след това, с конкретните стъпки на „реформата“. Днес е ясно, че правосъдната реформа се е провалила. Правителството заблуждава както нашата общественост, така и международните ни партньори, че е постигнат напредък. Такъв няма.

 

Двугодишният период на управление на правителството на Бойко Борисов и мнозинството в 43-то НС върна България назад. Липсата на държавност, равнопоставеност и справедливост, липса на икономическа програма, гарантираща траен и висок растеж, задълбочаващата се демографската катастрофа, бедността и нарастващите неравенства. Това са най-големите предизвикателства, пред които ни изправи управлението на Бойко Борисов.

 

 

Уважаеми другарки и другари,

 

Нека кажем днес, че слагаме край на това. Днес на България е нужно друго управление. Днес промяната е задължителна. Тя започна по волята на народите в света, в Европа и в България. Народите поискаха справедливост и се обявиха против върхушките, против малцината, които притежават 97% от богатството в света и се отнасят бездушно към  мнозината, които живеят в нищета и бедност. Народите поискаха, когато се вземат решения за техния живот, те да бъдат участници в тези решения, а не потърпевши. Народите поискаха от водачите си да им върнат достойнството – национално и човешко,  и  политическите елити да не го продават за пари и власт.

 

БСП сложихме началото на такава промяна в България с победата на президентските избори и избора на Румен Радев и Илияна Йотова. Наше задължение е да продължим тази промяна и да я доведем до край. Да дадем път – друг, различен. Да водим по този път и да бъдем гарант, че няма да се отклоним от него.

 

Каква България искаме днес, но и след 20 и след 30 години? Искаме я суверенна – българските правителства да не търгуват националните интереси. Искаме я с правила и справедливост. Правила, еднакви за всички и възмездие за всеки, който ги нарушава. Искаме я солидарна – ние сме един народ и наша ценност е силният, смелият, можещият да бъде опора на уплашения, слабия, и бедния. Искаме България, опряна на корените си, на културата си, на духовността си, на българското и на българщината. Такава България може да се изгради от силен, здрав, образован, работещ и единен народ.

 

Как да постигнем това? Първо – като поставим конкретна и дългосрочна цел и тази цел да бъде последователно спазвана от различни политически партии, които ще управляват страната. Предлагам, тази наша дългосрочна цел да бъде – 8 милиона българи и нито един от тях на и под прага на бедност. Средствата за постигане на тази цел във всички сфери:

 

Първо, решителни действия срещу мафия и престъпност. Тръгваме на тази битка и не се огъваме.

 

Второ, държавна грижа за българската икономика и българско производство, и за българското земеделие.

 

Трето, образование, което гарантира работа на младите, но и кадри за икономиката.

 

Четвърто, здравна система, до която всеки българин да има достъп.

 

Пето, нова данъчна политика, която да е справедлива.

 

Шесто, култура и духовност, които градят ценностна система.

 

Седмо, сигурност на границите и във всеки български дом.

 

Конкретни мерки по тези важни теми са залегнали в платформата ни, където са развити детайлно и подробно.

 

Както казваме, каква България искаме, трябва да кажем много конкретно- как ще я постигнем и когато управляваме, да го направим без никакъв отказ.

 

Държавна грижа за българската икономика и производство, за българското земеделие. Нека се погрижим за гръбнака на българската икономика- малките и средни предприятия. Нека покажем на чуждите инвеститори, че са добре дошли, но ще работят по законите и правилата на България. Говоря за Закона за храните, който задължава търговските вериги да продават процент българско производство.

 

Говоря за това- да има фонд „Инвестиции”, фонд "Индустрия"- с държавни пари, които да се финансират на пазарен принцип, но да финансират български производствени предприятия, с критерий - разкриване на работни места. Чухме упрек, че това било комунистическо и щяло да финансира само червени фирми. Питам тези говорители- планът "Юнкер" комунистически ли е? Как може Европа да създаде такъв фонд, а в България не можем да го направим. Друг е въпросът, че България изобщо не се възползва от този план, защото правителството на Бойко Борисов не подготви проекти и не отстоя българския национален интерес.

 

Искам да кажа няколко думи за българското земеделие. Какъв е проблемът там. Няколко големи фирми усвояват европейските средства. Зеленчукопроизводство, плодове, животновъдство – те вървят надолу. Увеличава се вносът на чужди продукти, а българските земеделски производители фалират. Какво трябва да се направи - таван на субсидията на един земеделски производител и преразпределение на средствата към малките производители на плодове, зеленчуци и месо. Пълна държавна подкрепа за кооперациите, за кооперирането и на базата на това- развитие на земеделското стопанство. Скъсяване на веригата между производител и потребител. Стига с тия прекупвачи, които ощетяват и едните, и другите- и забогатяват на гърба и на потребителя, и на производителя.

 

Трябва ни образование, което да гарантира работа в България и кадри за икономиката. Професионално образование в средните училища и обвързването му със стажуване, работа и задължение на българските фирми след това да наемат тези деца на работа. Във висшето образование трябва да се заложат 5-6 приоритета в икономиката и 5-6 специалности във ВУЗ-овете, които ще се финансират от държавата и студентите там ще учат безплатно, за да гарантираме тези кадри за нашата икономика.

 

Здравна система, до която всеки българин да има достъп. Всеки, който си плаща здравните осигуровки, ще се лекува без да доплаща каквото и да е. Този, който е беден и не може, ще бъде осигурен през държавен фонд.

Тема данъци. Отказа ли се БСП от промяната в плоския данък? Нека да го кажем категорично днес и тук. Не, не се отказваме от промяната на плоския данък. Предлагаме промяна, ориентирана към три групи български граждани. Първо – за бедните. Второ – за средната работещата класа. Трето – за българите с високи доходи. Кои са бедните в България? Това са младите хора, които не могат да стартират бизнес, да си осигурят жилище, да си отглеждат децата и заминават в чужбина. Какво ще направим за тях? Ще ги освободим от лихви при закупуване на първо жилище до 100 000 лв. Всяко семейство с деца, което работи, ще плаща по-малко данъци. Предлагаме намаляване на данък общ доход на такива семейства с по 50 лв. на едно дете всеки месец.

 

Другата група бедни хора в България са пенсионерите. БСП по подобие на това, което направи през 2007 г. и 2008 г., ще преизчисли пенсиите. При старите и най-ниски пенсии- това ще доведе до почти 20% увеличение.

 

Какво предлагаме за средната класа - запазваме данъка от 10% за тях. Защо? Това са хората - образовани, работещи, които дават своя принос за БВП и за данъчната система. Богатите ще бъдат солидарни в българското общество. Тези, които имат над 10 000 лв. доход от заплати, рента, лихви- ще плащат двоен данък  от 10% на 20%.

 

Нашите опоненти казват, че през данъчна, през бюджетна политика не може да се прави социална такава. И бюджетът, и финансовата сфера, и данъчните реформи са начин на въвеждане на справедливост в българското общество и ние ще го направим.

 

Култура и духовност, която градят ценностната система. Много безкултурано, много агорантно, много агресивно стана нашето общество. Губим младите си хора, дори и на тази основа. Нека направим така, че не само с финансирането през бюджета, с отношението към дейците на науката и културата, към училищата, към читалищата, към библиотеките- да превъзмогнем това и в тази сфера на образование, култура и духовност, да сложим и една ключова дума – възпитание. Да възпитаваме младите, а не само да ги учим на професионални навици.

Сигурност на границите и на всеки дом. Категорично ще отменим постановление 208. То е несправедливо към българските граждани. То е дискриминационно към тях, защото дава права в повече на бежанците, с уважение към неволите на тези хора, които бягат от войната. Окончателно изграждане на оградата по границата. Изпълнение на закона за изпращане на армия на границата. Категорична позиция пред Европа за промяна на Дъблинското споразумение. Но в тази тема за сигурност на границите и всеки дом, влиза и голямата тема за сигурността и съдебната реформа. Аз искам да спомена някои от предлаганите от нас мерки. За битовата престъпност, ние стартирахме програмата, с която се финансираше и полицията подпомагаше малките населени места в борбата срещу  нея. Сега тя се предлага от ГЕРБ като нещо ново, много по-осакатено, такова, което няма да даде ефект за три месеца. Търсим причината в други неща. Ще предложим в наказателния кодекс да отпадне маловажност при такива случаи. Защото по-линия на това, че е маловажно, да откраднеш пенсията от 120 лв. на една баба- тези престъпници не намират възмездие. Е, няма да има маловажност. И две кокошки, и една пенсия ще бъдат важни, защото това е животът на тези хора. Бавен е съдебният процес и това е една от причините тази система да е в това състояние. Ще сменим правилата, така че процесът да стане бърз. Ще въведем възможността той да започне да се движи и да приключва по жалба на пострадали. И редица други мерки, които ще обсъдим в частта за съдебна реформа, която не включва само формалното разделяне на Висшия съдебен съвет на две, за да се овладее политически тази система. Това е един дълбок процес, който изисква сериозни промени не само в закони, материални, процесуални, но и в тяхното приложение. Тук стои големият въпрос за това, че сме готови да се изправим и да не отстъпваме пред мафията и престъпността на всичките й равнища – от политическо до битово. И това ще даде ефекта, който искаме – справедливост в българското общество. Разбира се, ще продължим с конкретните мерки по платформата, но аз бих искала да завърша с това, че въпреки отчетите, въпреки хвалбите на сегашното управление на правителството на Бойко Борисов за икономически растеж, за напредък и стабилност, в българския народ има усещане за нестабилност, несигурност, несправедливост. Ние заставаме на страната на този народ, който иска алтернатива, който търси път и ние сме призвани да го дадем, да застанем начело, да го поведем и да го изведем там, където искаме да бъде България.

 

 

Знам, че БСП може. Доказахме го само преди няколко месеца. Нека да продължим по този път. Нека да дадем различията, алтернативата и перспективата на народа си и да го уверим, че няма да го предадем по този път.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 5268 |21.01.2017 Нинова: Изправени сме пред спиране на еврофондовете . 15| 4702 |20.01.2017 Нинова: Вчера Радев показа характер . 2| 3601 |19.01.2017 Корнелия Нинова: Водещото при Радев е родолюбието . 5| 4192 |16.01.2017 К. Нинова: Благодаря ви за любовта и уважението

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads