Реклама / Ads
15| 4648 |08.10.2020 НОВИНИ

Корнелия Нинова: Всички, които искаме промяна, да се обединим за честни избори

.
По темата изборен процес според мен има три проблема. Един резултат от тези проблеми и едно решение в тази политическа обстановка, в която се намираме.
 

Първо, отново ще провеждаме избори и отново мнозинството прави промени в последния момент. Изключително порочна практика, която има и външен за България, и вътрешен ефект. Външният е, че многократно сме били осъждани и критикувани от Венецианската комисия, докладите за върховенството на закона, последната резолюция на ЕП за тази порочна практика. Вътрешният - това създава несигурност, нетрайност на законодателството, липсва време за подготовка на изборната администрация. Една от причината за част от пороците на изборният процес.


Вторият проблем - изборите в България се фалшифицират и манипулират. И ако някой смята обратното, то нека види редицата доказателства в годините на управлението на ГЕРБ. Не само филма, в който се инструктират активисти на ГЕРБ как да се правят недействителни бюлетини. Не само онези кадри в зала „Арена“, където депутати от ГЕРБ носят чували с бюлетини през нощта на изборния ден. Могат да се дават още много примери, но мисля, че няма съмнение за никого, че изборите в България се фалшифицират и манипулират.


Уважаеми колеги, които оспорвате резултатите от недействителните бюлетини ще цитирам изказването на председателя на ЦИК през 2019г.: „Почти 466 хил. недействителни бюлетини. В редица общини недействителните гласове са 60 %, а в отделни секции - 90%, като резултат от фалшификации и манипулации.“ Уважаеми колеги, много е елементарно, много е принизено да казвате тяснопартийно, че тези бюлетини не са били всички за БСП. Има значение за коя партия са, но много по-голямо значение от това за партиите, има за България, защото половин милион българи са оставени непредставени.


Третият проблем - фалшификациите, манипулациите, подправените протоколи, задрасканите бюлетини са следствие. Причината е че залагате условията за това в закона. Преди години ви казвахме от тази трибуна-корупцията вече не е просто даване и вземане на подкуп. Корупцията я залагате в закона и я правите ненаказуема. Сега правите същото с изборните правила. Условията за фалшификации залагате в промените в Изборния кодекс.


Резултатът от тези три проблема - изкривява се истинският вот на суверена. Подменят се принципите на правовата и демократичната държава и изобщо на представителната демокрация, която е в опасност в този момент, именно защото много хора не се чувстват представени тук. Те стават апатични, не вярват в нито една политическа сила и не искат изобщо да бъдат част от политическите решения и проблеми в България. Това е големият проблем.


Какво е решението в този момент, в който вие имате мнозинство, в който проявявате инат, в който сте си самодостатъчни и не искате да чуете никакви аргументи нито от опозиция, нито от хората, които протестират на улицата? В този момент, защото той ще се промени, решението е едно.


И днес се обръщам към всички партии в парламента, партиите извън парламента, неправителствените организации, гражданските сдружения, които са навън и протестират – едно от решенията на този проблем днес е в нашето обединение за честни избори. Обръщам се към тях, към всички тези партии и структури на обществото. Знаем, че сега е момент, в който се мерят сили за избори, броят се гласове и кой колко депутати ще има. Но нищо от това няма да има значение, ако днес не се обединим всички, за да гарантираме честните избори. Ние от БСП подаваме ръка, нека да загърбим искането си за лидиране, надмощие, кой ще бъде по-велик в този процес – няма място тук за мерене на сила. Тук всички трябва да се обединим зад общата цел – гарантиране на честни избори. След това, като се явим на такива честни избори, народът ще прецени на кого от нас да даде доверие.


Второто решение е във високата избирателна активност. Затова второто ми обръщение днес от трибуната на парламента е към българските граждани. Вие сигурно харесвате различни партии и това е ваше гражданско демократично конституционно българско право. Просто го упражнете. Единственият начин в момента да се сложи край на този модел на управление и да се гарантира, че той няма да се възпроизведе отново като Борисов-4, е висока избирателна активност. Вие, 66% от българските граждани, които искате промяна в България, които подкрепяте протестите, излезете в деня на изборите и покажете това с гласа си.
Така обединени, партии за честен вот и българи

 

Корнелия Нинова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5014 |07.10.2020 Корнелия Нинова: Управлението на Борисов блокира технологичния сектор и инвеститорите ни заобикалят . 18| 4606 |06.10.2020 Корнелия Нинова: Истанбулската конвенция няма да срещне нашата подкрепа под никаква форма- нито директна, нито завоалирана- в резолюция срещу корупцията . 7| 4881 |04.10.2020 Корнелия Нинова: Предлагаме нов модел за управление на водните ресурси, защото правителството се провали и в този сектор . 24| 6136 |26.09.2020 Нинова: БСП не излъга избирателите си, закриваме паралелната държава на Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads