Реклама / Ads
0| 3200 |14.06.2022 НОВИНИ

На косъм: Парламентарната комисия прие правилата за избор на нов шеф на КПКОНПИ

.
Източник: БГНЕС
Парламентарната антикорупционна комисия прие правила за избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, който да довърши мандата на подалия оставка на 1 март Сотир Цацаров.
 

На ръба на кворума започна заседанието  - с участието само на „Продължаваме Промяната“, „Демократична България“, БСП, един от вече бившите депутати от „Има такъв народ“ и „Възраждане“. След като стана ясно, че има кворум дойдоха и двамата представители на ДПС с поредица от предложения - всички водещи към вече анонсираната кандидатура за поста - на настоящия вътрешен министър Бойко Рашков.

 

Първото беше да не може за позицията да се кандидатира човек над 65 години. Рашков е на 67 години. Предложението не мина. Последва изискване за удостоверение за психическа годност и за непринадлежност към бившата Държавна ситурност. Мнозинство пак нямаше, а вносителят - депутатът от ДПС Александър Несторов обясни, че не става дума за предложения "АнтиРашков": "Нашите предложения бяха принципнни и логични на Конституцията. Искаме човек, който е психологически годен да води тази толкова важна комисия".

 

Не мина предложението и за избор с 2/3 мнозинство от парламента, а бламирането на идеите на ДПС  Михал Камбарев от "Продължаваме Промяната" обясни с действащия Закон за КПКОНПИ. Той потвърди, че след приемането на правилата управляващата партия ще внесе номинацията на Бойко Рашков. Другата анонсирана номинация е на следователя Бойко Атанасов -  на "Възраждане".

 

"Не знам, не мога да коментирам техните мотиви и не знам какви са били. Чисто и просто имаше някои политически изказвания, имаше и други, които следваха закона", каза Камбарев, цитиран от БНР.

 

Отворената процедура за наследник на Сотир Цацаров - при наличието на внесен - именно от "Продължаваме промяната" нов проект за Антикорупционен закон  коментира и правосъдния министър Надежда Йорданова:

 

"Аз многократно съм заявявала, че персоналните въпроси трябва да вървят след структурните. Разбира се, народните представители имат право да избират персоналните промени".

 

Предстои гласуване на правилата в пленарна зала, а оттам започват да текат сроковете, според които - ако се развие процедурата след около месец трябва да се стигне и до избора.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3138 |14.06.2022 Моллов се скри от антикорупционната комисия. Излязъл в отпуск . 0| 5048 |13.06.2022 Предлагали на Георги Георгиев 1 млн. евро, за да разцепи парламентарната група на ИТН . 0| 9320 |13.06.2022 Седем депутати на Слави напускат парламентарната група? Вижте кои са . 0| 3118 |13.06.2022 Комисия описва щетите след пороя във Вършец

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads