Реклама / Ads
8| 3479 |02.06.2021 НОВИНИ

Кошлуков отговори на Минеков: Няма прекъсване на програмата на БНТ

.
Емил Кошлуков отговори на проф. Велислав Минеков за въпросите, отправени към БНТ и СЕМ заради прекъсването на програмата и излъчването на поредния напоителен брифинг на ГЕРБ. Генералният директор на обществената медия повтори три пъти, че такова прекъсване не е имало и с това затвърди позицията на БНТ - пресконференцията е излъчена в рамките на актуално предаване и прекъсване на програмата няма.
 

Миналата седмица служебният министър на културата изпрати писмо както до Българската национална телевизия, така и до Съвета за електронни медии, за да попита каква е била причината предаването “Денят с Георги Любенов” да бъде внезапно прекъснато, за да се излъчи брифинг на Борисовата партия от централата на ГЕРБ. Това е поредният такъв, случващ се през уикенда, а националният ефир предава пряко, въпреки че формацията вече не е управляваща. 

 

Ето и официалния отговор на генералния директор на БНТ:

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНЕКОВ,

 

В отговор на Вашия интерес към работата на БНТ, изпращам следната информация. Отговорите са подредени според Вашата номерация на въпросите.

 

1. Програмата на БНТ не е прекъсвана.

 

2. Без съмнение БНТ спазва ЗРТ. В работата си актуалните ни предавания се ръководят от принципите за предоставяне на навременна, достоверна, значима и отразяваща различни гледни точки информация.

 

3. Припомням Ви, че програмата на БНТ не е прекъсвана. Решенията за отразяване на политически събития се взимат от съответните редакционни екипи. Съгласно ЗРТ нито УС на БНТ, нито който и да е друг, включително и министър на културата, имат право на намеса в тяхната работа.

 

4. Отново Ви припомням, че програмата на БНТ не е прекъсвана.

 

5. Визираното от Вас право на обръщение е изрично дефинирано в ЗРТ. БНТ не е предоставяла това право на политическа партия.

 

6. Отново Ви припомням, че решенията на редакционните екипи са независими и нито УС на БНТ, нито министърът на културата имат право да са намесват в тях.

 

Какво казва законът? 

 

Прекъсванията на програмата са регулирани от Закона за радиото и телевизията и по-специално в чл. 51 и 52. Според написаното БНТ и БНР като обществени медии са длъжни незабавно да предоставят програмно време за служебни съобщения на представители на държавни органи  случаи на бедствие или на непосредствена заплаха за живота, сигурността и здравето на населението или на отделни лица. Право на обръщение по БНР и БНТ имат президентът на републиката, председателят на Народното събрание, министър-председателят, главният прокурор и председателите на Конституционния съд, на Върховния административен съд и на Върховния касационен съд. 

 

Нито дума обаче за извънредни пресконференции на политически партии, които не са част от властта. Сиреч - не е съвсем ясно какво изисква прекъсването на програмата.

Имало ли е такова? Ако се хванем за буквата, прекъсване не е имало. Става дума за актуално предаване, в рамките на което временно е бил прекъснат разговор в студиото и е била излъчена част от пресконференцията в централата на ГЕРБ. Така че да, Кошлуков е прав - прекъсване не е имало. В този смисъл нарушение няма. Въпросът е друг и е по-скоро морален. 

 

Какво може да прави министъра на културата? СЕМ не е подчинен на културния министър. Законът за радио и телевизия пък не предвижда специален статут на министъра, по различен от жалбите и сигналите на граждани. Европейска директива пък гарантира, че регулаторните органи са функционално независими от правителството, пише медийният експерт проф. Нели Огнянова. 

 

Освен всичко принципал на БНТ не е културният министър. И чисто законово той няма право да иска оставката на генералния директор на обществената медия. Предсрочното прекратяване на неговия мандат е регулирано в закона и се случва заради груби или системни нарушения. Компетентен орган по този въпрос е Съветът за електронни медии, а решенията могат да бъдат обжалвани пред ВАС. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3670 |02.06.2021 ЦИК отговори на Борисов: Контролните разписки не се броят, откакто е въведено машинното гласуване . 7| 4202 |01.06.2021 "Автомагистрали" отговори на Комитова за авансите . 2| 4730 |26.05.2021 Доц. Донев към министър Минеков: Новият закон за киното съдържа откровени престъпления . 33| 6898 |25.05.2021 Кошлуков отговори на Минеков: Не праща писмо, а ходи да говори по медии

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads