Реклама / Ads
5| 3272 |07.03.2023 НОВИНИ

Кошлуков заплита възела на СЕМ, няма да подава оставка

.
Емил Кошлуков
Изпълняващият длъжността директор на Българската национална телевизия (БНТ) Емил Кошлуков, който вече превишава с почти девет месеца мандата, отказа да си подаде оставката. Подобно искане беше отправено към него от члена на Съвета за електронни медии (СЕМ) Пролет Велкова по време на отчета за работата му на извънредно заседание на регулатора.
 

Докладът на Кошлуков беше приет с три гласа "за" и двама въздържали се, но се отличи с това, че всички членове на регулатора поздравиха по-голямата част от работата на БНТ - специалното отразяване на годишнината от началото на руската инвазия в Украйна, новото младежко предаване, студиата за световното първенство по футбол, започналото филмопроизводство.


Критиките бяха за липсата на повече разследваща журналистика, по-голяма ангажираност към проблема с корупцията в България, филма "Ботев" (който самият Кошлуков нарече "посредствен"), рубриката на професор Петър Стоянович в предаването на Георги Любенов, което се излъчва през уикенда (за която Кошлуков заяви, че ще бъде преразгледана, а най-вероятно и спряна), както и за филма "Войната на буквите", за липсата на регионални теми през седмицата и други.

 

В края на юни 2022 г. Съветът за електронни медии (СЕМ) не успя да избере измежду осемте кандидата за поста изпълнителен директор на БНТ, сред които за фаворити бяха сочени Кошлуков и бившият шеф на новините на Би Ти Ви Венелин Петков.


За Кошлуков тогава гласува единствено Галина Георгиева (избрана през 2020 г. от парламента по предложение на ГЕРБ), а всички останали бяха против. Според Закона за радио и телевизия, когато никой кандидат не получи подкрепа, изпълняващ длъжността директор става досегашният титуляр, а регулаторът провежда нова процедура. От СЕМ още тогава заявиха, че ще проведат нов конкурс, но ден преди изтичането на срока един от кандидати - Ирина Величкова, атакува процедурата в съда и така блокира СЕМ да открие нова.


Делото, което се води в Административния съд София-област, досега не е започнало по същество заради различни процедурни хватки за отлагането му. Досега за всички заседания се разболяваше или не можеше да присъства Сашо Йовков - един от кандидатите, който след конкурса започна работа в БНТ. Последно делото беше отложено, защото и адвокатът на Кошлуков се оказа болен.


"Когато се състоя неуспешния конкурс за избор на генерален директор, вие получихте четири отрицателни гласа и един положителен. Ние сме в патова ситуация заради едно мога да кажа изфабрикувано дело, не може да задвижим нова процедура. Законът е спазен, но фактическата ситуация, вие сте генерален директор заради това дело, което продължава осен месеца. Бих се обърнала към колежките от съвета да препотвърдим отрицателния си вот, за да си дадете сметка, че дължите този пост на този пост и да ви помолим да го напуснете. Така ще се разплете този възел и БНТ, СЕМ и обществото, ще са в по-добра ситуация", заяви членът на съвета Пролет Велкова (избрана от парламента през 2022 г. по предложение на "Демократична България").


Кошлуков заяви, че няма да коментира това искане и че е дошъл да даде отчета си. Никой друг от СЕМ не повдигна темата и не подкрепи призива на Велкова.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6562 |24.02.2023 Кошлуков блокира делото за смяната му в БНТ . 5| 3277 |06.01.2023 Кошлуков призна за филма ”Ботев”: Слаб е, но ако не бях го пуснал, можеше да ме съдят . 5| 8286 |01.12.2022 Сагата „Народен театър“ се заплита. Актьорът Валери Йорданов се страхува за живота си . 0| 5461 |30.11.2022 Сагата с областния управител на Хасково се заплита. Депутат получи заплаха след въпрос за негови действия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads