Реклама / Ads
2| 5658 |12.12.2007 НОВИНИ

И Костадинов напусна НДСВ - прозрял, че партията не е за коалицията

.
Депутатът Йордан Костадинов напусна НДСВ и парламентарната й група. Той стана 15-ият ексжълт депутат, присъединил се към новата ПГ "Българска нова демокрация". С неговото излизане царската група се „свива” до 37 души.
 

Йордан Костадинов обяви, че основният му мотив за напускане на НДСВ е това, че партията няма място в тройната коалиция след 1 януари 2007 г., защото е видял много различия в политиката на БСП и ДПС, в сравнение с тази на НДСВ. Той заяви още, че „трябва да има по-голяма категоричност при правенето на политиката". Костадинов е уведомил тази сутрин ПГ на НДСВ за решението си. Преди да го вземе обаче, той е провел редица разговори, включително и с лидера Симеон Сакскобургготски.

Припомняме, че на 27 ноември петима депутати - Пламен Панайотов, Борислав Ралчев, Борислав Великов, Владимир Дончев и Атанас Щерев бяха изключени чрез гласуване и по предложение на Симеон Сакскобургготски от партия НДСВ и парламентарната й група. През следващите няколко дни още 9 народни представители сами напуснаха. Миналата седмица изгонените и доброволно отлъчилите се сформираха нова ПГ „Българска нова демокрация". Всички нейни членове като зомбирани повтарят, мотивирайки отделянето си от НДСВ, че след 1 януари 2007 г., когато България бе приета в ЕС, жълтата партия е трябвало да излезе от тройната коалиция. Само не обясняват защо не са призовали за това веднага след въпросната дата, а са получили „прозрение" едва в края на годината и най-вече след провеждането на извънредния конгрес на НДСВ през юни, когато се извърши радикална промяна в ръководството и политическите приоритети на партията.

kostadinov-kovachev.jpgПрипомняме също, че през март 2006 г., след първото заседание на Съвета за координация между антикорупционните комисии на съдебната, изпълнителната и законодателната власт, бяха изнесени данни за крупни нарушения на бившия шеф на АЕЦ „Козлодуй" и депутат от НДСВ Йордан Костадинов. Изтеклата информация предизвика бурен скандал между НДСВ и министъра на вътрешните работи Румен Петков, който дори беше привикан да дава обяснения пред жълтата парламентарна група, тъй като данните са дошли от неговото ведомство.

Царската партия дори заподозря политическа поръчка и заговори за война с БСП. Петков се опита не особено успешно да успокои страстите. Причината за раздора в управляващата коалиция  станаха обвиненията срещу Костадинов, когато е бил шеф на АЕЦ „Козлодуй",  за заобикаляне на закона за обществените поръчки и нанесени щети на държавата, който кой знае защо бяха разпространени от пресцентъра на парламента.

Това изненада неприятно НДСВ. В остра декларация партията определи предявените към Костадинов обвинения като несъстоятелни, а действията на МВР шефа и координационния съвет срещу корупцията - като неприемливи.
Тогавашният зам.-председател на ПГ на НДСВ Борислав Великов обяви, че атаката е опит за политически натиск от страна на БСП над коалиционния партньор. Той предположи, че обвиненията срещу Костадинов имат връзка с преструктурирането на енергетиката, тъй като депутатът имал някои несъгласия с политиката, провеждана от министър Румен Овчаров. Съмненията му се подхранвали и от факта, че държавният одит е приключил на 30 юни 2005 г., а обвиненията се предявяват чак през март 2006 г. Бившата шефка на ПГ на НДСВ Анелия Мингова тогава заяви, че данните не дават основание срещу Костадинов да бъде образувано досъдебно производство. „Изнасянето на информация, преди компетентните органи да са образували производство или преди да се докаже вина, е противоконституционно", посочи още тя.

Самият Йордан Костадинов нарече атаката срещу него политическа интрига, зад която се крие война между БСП и НДСВ. Според него тя се раздувала от Румен Петков като опит за прикриване на неуспехите на МВР в борбата срещу престъпността.
Шефът на комисията за борба с корупцията към Висшия съдебен съвет и зам.- председател на Върховния касационен съд Румен Ненков тогава пред в. „Сега" категорично се е разграничил от начина на работа на координационния орган. "Ние не можем да вземем решение по казуси и да изземваме функциите на разследващите органи, определени от конституцията. Не можем да обсъждаме дали има финансов контрол и защо се допуска незаконно строителство", е обяснил той. Ненков е признал пред вестника, че МВР-шефът Румен Петков го изненадал, като започнал да говори за конкретни случаи. "Данните не са разглеждани на заседанието. Обсъждането би опорочило евентуално дело срещу Костадинов във ВКС. Ако се стигне до дело, аз със сигурност няма да съм в съдебния състав", е подчертал Ненков. Затова съветът посъветвал Петков да предаде данните на прокуратурата. Вътрешният министър пък казал, че МВР вече е внесло документите срещу Костадинов във ВКП. "Ако са налице достатъчно данни за извършено престъпление, ще поискам имунитета му", е бил краткият коментар на главния прокурор Борис Велчев.

Очевидно, тогава не са били „налице достатъчно данни", но нека не забравяме, че Никола Филчев завеща на прокуратурата една покъртителна традиция - пазене на „опасни" папки в разни чекмеджета и пускането им в действие, когато се наложи - за притискане на политическия опонент или коалиционен партньор, или пък за смиряване на изрепчили се депутати.

Жълти депутати споделиха пред Frognews.bg, че ходът на Йордан Костадинов е съвсем логичен, тъй като той е „много свой човек на Близнаков", който пък е твърде близък с отцепилите се от НДСВ народни представители. Според тях „бягството" на Костадинов от царската партия било почти сигурен знак, че военният министър ще бъде сменен при готвещия се ремонт на кабинета. На такива мисли навявала и внезапната загриженост на БСП за непрозрачността на сделките в МО и харченето на парите. Други бивши вече колеги на Костадинов пък смятат, че „смелата" му постъпка подсказвала и за предстояща смяна на МВР шефа Румен Петков, което щяло да отнеме възможността му избирателно да вади компромати. Защото ако обвиненията срещу него бъдат подновени, той едва ли ще може да разчита вече на единната и солидна защита на царската партия. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5213 |03.12.2007 13-и депутат напусна царя . 4| 5350 |01.12.2007 Пламен Моллов: Морално е напусналите групата да излязат и от парламента . 14| 13061 |27.09.2007 Стоян Беширов напусна АТАКА, кандидатира се за кмет на Неделино . 4| 21503 |20.06.2007 Шефът на ВКР ген. Орлин Иванов напусна, спирали разработки за корупция и кражби

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads