Реклама / Ads
4| 5307 |01.12.2007 НОВИНИ

Пламен Моллов: Морално е напусналите групата да излязат и от парламента

.
"Либерализмът е отговорност, а не анархия и когато една политическа партия взема някакви решения, те не могат да бъдат оспорвани безконтролно". Това заяви в предаването „Седмицата” на Дарик радио председателят на ПГ на НДСВ Пламен Моллов.
 

Той посочи, че е въпрос на дълбоко морално усещане е, когато човек бъде избран с дадена партийна листа, той да спазва и логиката, и политиката на тази партия. „В България нямаме мажоритарен избор и колкото напусналите колеги да твърдят, че трябва да говорят с техните избиратели, това са избиратели всъщност на каузата на НДСВ, а не на някой отделен човек", поясни Моллов.

Шефът на жълтите депутати припомни, че именно хората, които сега напускат, преди говореха за моралната необходимост, когато един човек напусне парламентарната група, да напусне и парламента.

"Както знаете основната причина за участието ни в тази управляваща коалиция беше гарантирането на европейското бъдеще на страната. Но заедно с това след първи януари 2007 г. НДСВ играе важната роля на либерален балансьор, който не позволява на БСП да води изцяло социална политика", обясни още Моллов. Той е категоричен, че именно НДСВ е гарантът и за последователността в данъчната реформа.

Пламен Моллов припомни, че още от 2003 г. НДСВ се стреми да води политика на отваряне "надолу" към хората и структурите си. Този процес започна със смяната на Пламен Панайотов като председател на царската парламентарна група в 39-ото НС. "Тази политика продължи и сериозните вътрешни противоречия започнаха, когато по време на конгреса част от старото ръководство видя, че не попада в новото ръководство", посочи той. „Трябва да обърнем внимание, че всички жалби, оспорващи конгреса, са подадени по едно и също време и са с почти еднакъв текст", допълни председателят на ПГ на НДСВ и уточни, че няма пряка връзка между това, което се случва в жълтата партия и промени в състава на кабинета.  

svinarov.jpg„Нищо не изисква от мен да напусна парламента. Ако преди няколко месеца лидерът на НДСВ беше поискал от мен да напусна Народното събрание, аз щях да го направя", заяви пак същото предаване Николай Свинаров, един от излезлите от царската партия и парламентарната й група и независим депутат в момента.
„След конгреса на 3 юли имаше разделение в партията по повод на това какво се случи на този конгрес. Но въпросът е и политически - не само кой и как проведе конгреса, но и за типа политика, която ще води партията", даде своето виждане за случващото се Свинаров. Той припомни, че през 2005 г. е участвал в преговорите за създаването на коалицията и наистина тогава е нямало друга възможност за управление на страната. „БСП и ДПС не можеха да управляват сами, защото те щяха да управляват няколко месеца", посочи народният представител от Велико Търново. „Приоритет на страната беше членството в ЕС, но на 1 януари ние не обяснихме защо продължаваме да стоим в тази коалиция", допълни Свинаров.

Междувременно лидерът на Либералната младежка асамблея Борис Вардев заяви пред журналисти в партийната централа, че в НДСВ няма нищо обезпокоително. Според младежката организация на НДСВ щом една група хора имат идеи, различни от тези на НДСВ, то е съвсем нормално те да ги развиват извън партията и да работят като партньори. Вардев отхвърли твърденията за тоталитаризъм в НДСВ. "Слуховете за смъртта на НДСВ са силно преувеличени", смята Вардев. Според него напускането на членове може да се окаже стимул за обединяване на останалите в партията. От Либералната младежка асамблея бяха категорични, че за НДСВ има място в политическия живот на страната, тъй като с появата си, партията на Симеон Сакскобурготски е разбила двуполюсния модел в България между сини и червени, и е прокарала понятията либерализъм и центризъм. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 10340 |27.11.2007 Пламен Юруков: Референдум – да, но с подготвени граждани . 3| 4858 |05.11.2007 Пламен Юруков: СДС ще обжалва изборите в София . 1| 5644 |31.10.2007 Пламен Димитров: Таванът е стигнат; да му мислят стачкуващите учители! . 7| 4866 |13.10.2007 Пламен Орешарски: На ръба на пропастта сме

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads