Реклама / Ads
50| 5807 |21.07.2010 НОВИНИ

Ив. Костов: Не съм се издигал за президент, но трябва да се поема отговорност

.
Иван Костов
България не е енергиен център на Балканите, а е транспортен; думите на Т. Дончева са клин в ляво изпълнение; докладът на ЕК е първият насърчителен; министър Цветанов да го прочете внимателно, препоръча тъмносиният лидер.
 

Докладът на ЕК е насърчителен за България и е първият такъв, обяви по НТВ лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов. Най-хубавото е, че правителството готви план за действие, продължи той. Върховният касационен съдия г-н Лазар Груев е огромен длъжник на този доклад, коментира Костов. Министърът на вътрешните работи трябва да го прочете вничателно и да направи реформи, защото редица отговорни органи не са получили добра оценка, препоръча тъмносиният лидер. Докладът се опира на един отличник - г-жа Маргарита Попова и в него има призиви депутатите да подкрепят нейните усилия. Голяма е нейната заслуга и на колегите й, защото тя с активността си движи напред съдебната реформа. Това е причината Синята коалиция да подкрепя това управление, осведоми Костов.

Не е тайна, че много от нещата у нас се правят под натиск на ЕС, тя е ленива и нетворческа и има нужда от постоянна преса, коментира лидерът на ДСБ. Администрацията ни е демотивирана, единствената й мисъл е да не попадне в 10-те % съкращения, продължи Костов и добави, че тя е и развратена, защото взима пари, без да работи. Сега С. Дянков е взел нещата присърце и това е посоката.

Днес сините ще направят преглед на предложенията си за противодействие на кризата. Не сме спестили нито една от темите, а ако бяха въприети някои наши идеи, щяхме да сме тръгнали да излизаме от кризата. Източна Европа динамично излиза от нея, каза Костов.

Надявам се, че ГЕРБ управлява съобразно с желанието на хората за ред и справедливост; думите на Т. Дончева са клин в ляво изпълнение, коментира Костов вчерашната реплика на социалистката, че Борисов бил проект на Първанов.

България не е енергиен център на Балканите, какъвто искаше да го прави Първанов, а е транспортен център
; трябва да има най-добрата и модерна транспортна структура, разположена по европейските коридори, които минават оттук. Хората не се движат по газови тръби, а по шосета и магистрали, по жп линии. Трасето юг-север е старо римско и по него се движат най-бързо нарастващите товари сега. Перспективата е това направление, а ние не сме направили почти нищо. Друго направление е Турция - Европа, а Турция е динамично развиваща се страна. Отношенията ни с Турция е друг мощен асансьор, който би вдигнал икономиката ни на крака. Това е велико цивилизационно трасе от векове, поясни Костов. Според него най-хубавото нещо е стартът на проекта "Набуко".

Големият проблем на правителството е да удържи бюджета, да няма нова актуализация, каза Костов. Шансът да не се съберат приходите е все по-голям. Затова предлагаме драстично, с 1/3 намаляване на институциите и държавните структури, каза лидерът на ДСБ и напомни, че сега в пенсия излизат гигантски набори. Нараства задължението да се плащат пенсии с половин милиард, НОИ изнемогва, а най-лошото е намаляване на пенсии, което трябва да се избегне. Ако в края на годината се очертае неизпълнение на бюджета, ще бъде кошмарно и това би било "Бойкова зима".

Костов препоръча на Вежди Рашидов да се откупи ЦУМ и да се направи исторически музей в центъра на София. Сградата ставала, а като търговска площ била непечеливша.

Трябва да сме готови да поемаме всякаква отговорност, коментира Костов темата ще стане ли кандидат-президент. Не съм се издигал и не карам никой да ме предлага, завърши той.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 5199 |16.07.2010 Костов: Лобисти губят времето на премиера . 27| 5193 |05.07.2010 Костов: Управлението няма смелост и компетентност . 28| 5327 |21.06.2010 Костов: Без реформи, няма да подкрепя "актуалния" бюджет . 5| 4633 |09.06.2010 Ив. Костов: Ако НСИ лъже, шефовете да си ходят

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads