Реклама / Ads
5| 4865 |08.07.2010 НОВИНИ

Костов точи брадва за МВР, БСП искат пари за комари

.
Лидерът на ДСБ Иван Костов поиска да се ореже администрацията в МВР, докато Румен Петков от "левицата" - спешен милион заради опасност от нашествие на румънски комари в крайдунавските общини.
 

"Има много да се реже и в МВР - за какво му е тази администрация там на г-н Цветанов, при положение, че полицаите са малко и съотношението администрация - полицаи там е 1: 1", каза от парламентарната трибуна лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов по време на дебатите за актуализация на бюджета, предложени от Министерски съвет, които трябва да се гласуват на второ четене, за да станат факт.

Костов побърза да се разграничи от колегите си, като заяви, че единствено Синята коалиция поддържа различен подход и бе категоричен, че няма да гласуват алинея втора и да подкрепят по-високи разходи в актуализацията на бюджета. "Има риск за хазната, признат и от самата приходна агенция, която ще събира държавните вземания. Българската администрация е ленива. Има възможност за свиване на разходите, г-н вицепремиер Дянков, и вие го знаете, но не можете да го наложите на колегите си", каза в типичния си стил бившият министър-председател.

"Тук се създава опасност да рухне финансовата стабилност, трябва навреме да се направят съкращенията, за да не стане късно, закани се той. Според него може да се елиминира огромна обща администрация, създадена от Тройната коалиция, поддържат се излишни структури още от тодорживково време. Води се война с контрабандата, а в такова време трудно се събират приходи, трудно е да бъдем и оптимисти. Кой е ангажирал страната с покупката на тези безумни самолети, въртолети и... трябва да знаете че партията не ви пази, когато имате лична отговорност", обърна се към депутата от Коалиция за България Ангел Найденов Иван Костов.

Малко преди това пък от парламентарната трибуна народният представител на БСП и бивш вътрешен министър Румен Петков поиска да се отделят 1 милион лева за борба с комарите на територията на Дунавските общини.

Той обясни, че засегнатите градове и села са 34 като 23 от тях са с пряк излаз на Дунав. "Този проблем засяга над 600 000 души. Повече от десетилетия не е допускано да се вземат мерки в тази насока", подчерта Петков. По думите му на пръв поглед проблемът бил твърде битов, но можел да доведе до сериозни заболявания. "Въпреки кризата румънските власти са готови да предприемат необходимите действия. Тогава комарите от Румъния ще дойдат в тези 34 общини", каза още Румен Петков.

Депутатът Михаил Миков на свой ред призова да се приеме предложението на Коалиция за България за увеличаване на приходите от ДДС с 200 милиона лева и от акцизи с 250 милиона лева. (Правителството предлага намаляване на приходната част в бюджета с 1,6 млн. лв.) „Това, което правителството предлага за актуализация на бюджета, показва, че то е наясно, че тези активни акции по телевизията - „Огняри” и всякакви други, не се отразяват по ефективен начин на бюджета”, каза наследникът на Румен Петков в МВР.

„Съвсем скромно сме предложени приходите от акцизи и ДДС да не бъдат намалявани така драстично с 1,6 млн. лв., а само с 1,2 млн”, каза той. Според него непрекъснато правителството заявява, че се появяват сигнали, че икономиката върви нагоре, а в същото време се намалява приходната част. Очертава се тенденция на повишен износ. „Интересно е, че разбираме, че има повишен износ с 30 %, но само с 0,2 % се е повишила продукцията”, каза в заключение Миков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 5210 |05.07.2010 Костов: Управлението няма смелост и компетентност . 39| 7414 |24.06.2010 Костов подкрепи гей-парада . 28| 5341 |21.06.2010 Костов: Без реформи, няма да подкрепя "актуалния" бюджет . 26| 5375 |13.06.2010 С. Софиянски: Дянков, Костов, Димитров - виновни за кризата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads