Реклама / Ads
78| 4824 |12.12.2011 НОВИНИ

Костов: Трябва да защитим лева и парите на българина

.
Иван Костов
Ако България участва с парична вноска в новия механизъм за подпомагане на еврозоната посредством МВФ, това означава да плати огромна сума пари - над 3 млрд. лв., които да внесем във фонда, който да стабилизира еврозоната. Това предупреди лидерът на ДСБ Иван Костов.
 

 

Неговата категорична позиция е, че това не е в интерес на страната докато не въведем еврото, защото означава всички средства, които получаваме от европейските фондове на практика да ги върнем във Фонда за стабилизиране на еврозоната. Според Костов по този въпрос трябва да бъде постигнат пълен консенсус у нас.

 

Иван Костов заяви, че ДСБ приветства съгласието от Брюксел за въвеждането на строги правила срещу бюджетните дефицити в страните членки на ЕС, но подчерта, че това съгласие още не е конкретизирано и че преговорите за постигане на споразумение между страните от ЕС предстоят.

 

„Затова ние настояваме българското правителство да започне дебат, на който да се формира националноотговорна българска позиция", заяви Костов и добави, че дебатът е необходим на българските граждани и фирми, за да ги ориентира в техните дела.

Той изтъкна още,  че ДСБ е против увеличаването на данъците или въвеждането на европейски данък.

 

Лидерът на ДСБ обърна внимание, че съгласието от Брюксел няма свойството да реши дълговия проблем в някои европейски страни и да преодолее кризата на еврото.


Като хора, създали стабилността на българската парична и банкова система и публичните финанси на страната, настояваме отговорните институции в България да анализират в дълбочина рисковете за нашата финансова система и да предприемат мерки, за да не допуснат кризата на еврото да подкопае стабилността на българския лев и вложенията на българските граждани и фирми, заяви Костов.

 

Що се отнася до това дали ДСБ ще подкрепи президентското вето върху пенсионната реформа, Костов заяви, че ветото ще бъде подкрепено, но не защото е президентско, а защото ДСБ са гласували против увеличаването на стажа. По думите му ветото дава повод на ДСБ да потвърди позицията си.

 

Според Костов най-вероятно промените ще отидат в Конституционния съд заради процедурата, по която бяха осъществени, тъй като тя е атакуема, подчерта той.


Лидерът на ДСБ определи Бюджет 2012 като бюджет на статуквото. По думите му този бюджет е опит без съществени движения, без да се правят реформи, да се поддържа финансова стабилност.

 

„Това е движение по течението", коментира той и подчерта, че този бюджет не решава проблемите нито в образованието, нито в здравеопазването, нито в администрацията.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5556 |12.12.2011 Т. Дончев: Европарите трябва да се усвояват до последен цент . 108| 6439 |07.12.2011 Костов: Каквито и реформи да направят ГЕРБ, те няма да бъдат приети от хората . 42| 4881 |05.12.2011 Костов: ГЕРБ води БДЖ към фалит . 190| 6621 |04.12.2011 Иван Костов: Не съм бита карта в политиката!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads