Реклама / Ads
111| 5617 |27.06.2011 НОВИНИ

Костов: Управлява ни едно нелегално мнозинство, с неясни механизми

.
Иван Костов
Синята коалиция ще предложи в парламента събиране на подписи за създаване на временна анкетна комисия относно получаването и разходването на бюджетната субсидия за всеки от независимите депутати в НС. Тя ще настоява да се възложи и одит от Сметната палата по тези актуални въпроси. Това заяви лидерът на ДСБ Иван Костов.
 
Ако комисията се създаде, тя може да реши да се излезе с общ проект, за да бъдат премахнати възможностите за изопачаване на мнозинството в парламента, включително и с промяна в Правилника на НС.

В самия закон за политическите партии има вкарана изкуствено хипотезата, че парите следват депутата и е написано, че тогава субсидията отива в партията, към която независимият депутат е обявил принадлежност, поясни Костов. Тази хипотеза е дълбоко порочна, тя няма място в този закон и искаме да бъде свалена от него - едва тогава нещата ще отидат по местата си, смята той. Ако независимият депутат не се присъедини към друга ПГ, парите трябва да остават в държавния бюджет, е логиката на лидерът на ДСБ.

Костов изрази недоумение, че Борисов мълчи по тази тема и надежда, че тези идеи ще бъдат подкрепени и от депутатите от ГЕРБ, тъй като са в общ интерес.

Бойко Борисов не може да мълчи, защото това е изключително болезнена тема, която оставя ГЕРБ в изолация и аз го призовавам да излезе от нея и да отговори, настоя Костов. Защото, вижте, какво казват другите - ние не знаем, че се вземат тези пари, друг - ние не знаем за какво се харчат. Има обаче някой, който знае и този някой трябва да е г-н Бойко Борисов, коментира лидерът на ДСБ.

Иван Костов е категоричен, че огромният проблем е в това, че страната е без политическо мнозинство, че в България някакво нелегално мнозинство управлява и то с неясни механизми.

Синият лидер прочете в НС изявление на ръководството на ДСБ, в което изрази позицията им по проблема с паметника на Съветската армия. Според ДСБ намесата на Министерството на външните работи на Русия от 22 юни 2011 г. е недопустим опит за спиране на обществения дебат за мястото на паметника на Съветската армия. Обвинението за "непрекъсващи актове на вандализъм" е невярно и фалшиво, колкото е фалшив самия паметник, е становището на тъмносините политици.

Позицията на българското правителство е слугинско снишаване пред Русия, смятат тъмносините. ДСБ не приемат, че са осъществени "екстремистки действия" или има заплаха от такива. Според тях е недопустимо тази част от българското общество, която отстоява позицията за преместване на Паметника на Съветската армия от центъра на София да бъде наричана екстремистка.

Що се отнася до скандалното сравнение на премиера Бойко Борисов, че кучетата му са като българите и трябва да се държат здраво, Костов бе лаконичен: “Черна духовитост и цинизъм е да се говори така”.

Ако в България живеят граждани, а не кучетата, за които говори Бойко Борисов, би трябвало моментално да го ометат от мястото, на което се намира. Така пък депутатът от Коалиция за България Антон Кутев коментира сравнението на министър-председателя.

Припомняме, че сравнението се изплъзна от устата на премиера Борисов по време на визитата му в събота в Созопол. “Моите са страхотни, но са точно като българите – здраво трябва да се държат”, каза той на млада жена с лабрадор, докато си разменяха взаимно комплименти за домашните любимци.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 64| 5959 |26.06.2011 Ив. Костов: Към ГЕРБ се насочват огромни суми . 68| 7283 |18.06.2011 Иван Костов: Ако Борисов не се кандидатира за президент, ГЕРБ нямат шанс . 32| 5445 |13.06.2011 Ив. Костов: Да не се броят гласовете в секциите с необичаен ромски вот . 21| 5643 |06.06.2011 Човек на Станишев управлявал митниците без диплома

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads