Реклама / Ads
0| 3100 |17.06.2022 НОВИНИ

Ковачевски: Ако има решение с България, то трябва да бъде с гаранции, че няма да има други искания

.
Димитър Ковачевски Източник: БГНЕС
Република Северна Македония все още не е получила предложението на френското председателство, но то ще пристигне в страната едва след като всички държави-членки, включително България, го приемат, каза на пресконференция в Охрид премиерът на страната Димитър Ковачевски.
 

„То ще ни бъде представено и тогава ще дадем своите забележки. Изложих позициите си, те са ясно дефинирани в парламента - няма да водим разговори за македонския език, за македонската идентичност и трябва да има цялостно решение, което да гарантира, че с това няма да има други изисквания относно напредъка на страната ни в ЕС“, каза Ковачевски.

 

Той не пожела да коментира политическата ситуация в България, но отново заяви, че за разлика от Скопие, където правителството не използва преговорите с България за „трупане на точки“ във вътрешнополитически план, в София е точно обратното - въпросът за Северна Македония е бил използван за „ежедневна политическа употреба“.

 

 „Не знаем какво ще се случи, защото зависи от събитията в техния парламент, така че е най-добре да го следим, както го правят всички останали“, каза Ковачевски.

 

Той отново повтори, че страната не бива да се обвързва с дати за старт на преговори с ЕС, защото е напълно подготвена и вече нищо не зависи от нея, но подчерта, че за разлика от опозицията той смята, че ЕС е стратегическа цел и не бива да има отказ от нея.  

 

"Република Северна Македония има четири последователни доклада на ЕС, 45 процента от нашето законодателство е хармонизирано с това на ЕС, дори в някои глави имаме по-голяма хармонизация от страните, които започнаха вече преговори. Това означава, че сме напълно готови да започнем процеса и сега зависи от съгласието на всички държави-членки“.

 

По думите на Ковачевски 80% от търговията на страната е с ЕС, същото важи и за преките чуждестранни инвестиции, а по-голямата част от емигриралите от Северна Македония са в страни от ЕС, предава БТА.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3449 |09.06.2022 Заков: Самолетът, нарушил въздушното пространство на България, не представлява заплаха . 0| 2892 |09.06.2022 Еврокомисарят по разширяването идва у нас, търси решение на кризата по оста София-Скопие . 0| 3229 |08.06.2022 Димитър Ковачевски: Не сме използвали преговорите за вътрешна употреба . 0| 2951 |07.06.2022 Съд отхвърли жалба от „Евролаб 2011“ срещу БАБХ. Решението не е окончателно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads