Реклама / Ads
0| 3022 |11.02.2022 НОВИНИ

Ковачевски: Политиците да коментират политически въпроси, историците – исторически

.
Димитър Ковачевски, Кирил Петков Източник: БГНЕС
Историците трябва да бъдат оставени да коментират исторически теми, а работата на политиците е да говорят по политически въпроси. Това заяви премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, помолен да коментира някои от изявленията на членове на съвместната историческа комисия с България, както и новия подход за развитие на двустранните отношения със София.
 

„Историците работят в съответствие с методологията и работата им е ръководена от двама председатели. Политическите въпроси са предмет на разговор между министерствата на външните работи. Те днес имат заседание в София и когато имат какво да съобщят, ще го направят заедно. Относно Историческата комисия, историците трябва да бъдат оставени да правят изявления в съответствие със своята методология. Политиците трябва да коментират политически въпроси, а историците – исторически“, каза Ковачевски.

 

Той припомни, че с България се работи по нов подход като са създадени различни работни групи, които вече започнаха своята работа.

 

„Първата работна група е в областта на икономиката, иновациите и търговията и проведе своето заседание. Втората е в сферата на инфраструктурата, транспорта и виждате, че днес се осъществи първият полет. Има и работни групи по въпросите на образованието, културата и на европейската интеграция“, каза премиерът.

 

Днес в София се провежда експертна среща на ниво министерства на външните работи между България и Република Северна Македония. Тя е в съответствие с договорения между двамата премиери Кирил Петков и Димитър Ковачевски нов динамичен подход за двустранните преговори.

 

На 14 февруари предстои среща на работната група по въпросите на евроинтеграцията, на 21 февруари – по образованието, а на 28 февруари заседание ще проведе Съвместната комисия по историческите въпроси.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3217 |10.02.2022 Ковачевски: Позициите за македонската идентичност остават непроменени . 4| 2873 |09.02.2022 Ковачевски: Знаем, че ще се появят сили, които да възпрепятстват диалога с България . 2| 2891 |04.02.2022 Станишев към Ковачевски: ПЕС подкрепя диалога и усилията за нова динамика между България и Северна Македония . 12| 3834 |29.01.2022 Ковачевски: За езика и идентичността нито се преговаря, нито ще се преговаря

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads