Реклама / Ads
5| 5804 |10.05.2019 НОВИНИ

КПКОНПИ призна, че ”автоматизирано заличава” информация по искане на задължени да я декларират

.
Румен Порожанов, в подадената от него декларация, е включил информация за лице, с което се намира във фактическо съжителство на съпружески начала. Декларирал е пред Комисията, и че не желае да бъде публикувана информация относно лицето, с което се намира във фактическо съжителство на съпружески начала и относно имуществото и доходите на това лице.
 

Това съобщават от пресцентъра на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), като уточняват, че искането на Порожанов е в съответствие с разпоредбата на чл. 37, ал. 7 от ЗПКОНПИ.

 

Не става ясно за какво "съжителстно на семейни начала" става въпрос, след като от декларацията подадена на хартия се вижда, че дамата се казва Веска Порожанова и очевидно носи фамилията на министъра.

 

Комисията, на основание чл. 43, ал. 1 от ЗПКОНПИ, е извършила проверка на всички декларирани данни и обстоятелства от Румен Андонов Порожанов, включително и за лицето за което декларира, че се намира във фактическо съжителство на съпружески начала. Проверката е приключила с доклад за несъответствие. 

 

Според тази информация става ясно, че от обществото се укрива информация по искане на редица лица, които по една или друга причина не желаят да се знае с кого съжителстват на семейни начала. Така е направен дори софтуеара на КПКОНПИ, че "автоматизирано заличава информацията, за която деклараторът е посочил, че не желае да бъде публикувана." Въпреки обществените постове на задължените лица половинките им са напълно защитени от каквато и да било публичност. Нещо повече - проверка в която са констатирани несъответствия също се оказва тайна.

 

КПКОНПИ посочва още, че публикуваната на интернет портала на Комисията информация напълно съответства на подадената от Порожанов декларация, тъй като на страница 2-ра задълженото лице изрично декларира, че не желае да бъде публикувана информация относно лицето, с което се намира във фактическо съжителство на съпружески начала. Електронната система на регистъра, при публикуване на декларациите, автоматизирано заличава информацията, за която деклараторът е посочил, че не желае да бъде публикувана.

 

Никъде в публикуваните декларации обаче не се вижда, че има такава воля на заявителя.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 14366 |10.05.2019 Скандално! КПКОНПИ е променила декларацията на Румен Порожанов /допълнена/ . 1| 4536 |03.05.2019 Тафров покани КПКОНПИ да го провери . 10| 4483 |24.04.2019 КПКОНПИ проверява Каракачанов за недекларирани имоти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads