Реклама / Ads
5| 4519 |16.01.2020 НОВИНИ

Краят на една (търговска) война: Решиха ли спора САЩ и Китай?

.
Временно примирие. До това ще доведе подписването на първия договор за прекратяване на търговската война между САЩ и Китай.
 

В сряда американският президент Доналд Тръмп и китайският премиер Лю Хъ се срещнаха и подписаха първата фаза от споразумението, което да уреди търговските спорове между двете световни икономики. Всичко това идва две години след продължително и ескалиращо напрежение, санкции и удари под кръста, което вкара световната икономика в лек хаос и повдигна много въпроси за нейното бъдеще.

 

Първият договор беше подписан след 75-минутна официална церемония в Белия дом. С него Китай се ангажира да купува стоки от САЩ на стойност около 200 милиарда долара за две години, включително земеделски продукти за десетки милиарди долари.

 

Сделката съдържа и механизъм за налагане на поетите ангажименти. Тръмп заяви, че ако се постигне съгласие за втората фаза, митата на САЩ върху китайски стоки ще бъдат намалени. Тръмп каза, че митата ще бъдат запазени, защото иначе САЩ ще останат без карти в ръцете си по време на преговорите.

 

Подписаното споразумение беше определено като безпрецедентна стъпка, която ще доведе към едно “бъдеще на справедлива и взаимна търговия”, обясни Тръмп, а на същото мнение е и китайският премиер, който определи преговорите като ползотворни за двете държави и света.

 

Държавният глава на Китай Си Дзинпин също заяви, че това споразумение е знак, че двете държави могат да разрешат споровете си с диалог и определи разговорите като истински прогрес, предават от “Гардиън”.

Всичко това обаче е в огромен контраст с доскорошната позиция на Пекин “да се бори до край”, за да защити интересите на страната в тази търговска война, но икономисти от страната са на мнение, че подобен компромис е добър за Китай.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 14271 |15.01.2020 Сигнализираха за боклук с неясно предназначение край Ямбол . 2| 4177 |09.01.2020 Средната продължителност на живота в България е най-ниска в ЕС . 13| 5697 |08.01.2020 Веселин Марешки: Тръп може да види нашия премиер с Путин и Ердоган и да хвърли една бомба . 6| 3685 |07.01.2020 Над една четвърт от българските ученици не четат книги

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads