Реклама / Ads
7| 4426 |29.10.2023 НОВИНИ

В крайна сметка Асен Василев не успя да гласува: Меко казано абсурдно

.
Източник: БГНЕС
"Не успях да гласувам. Получих мотивиран отказ, за да ми се издаде разрешение за гласуване", каза пред журналисти финансовият министър Асен Василев. "Община Хасково не може да установи, че последните шест месеца аз съм бил на територията на страната, а не съм живял в чужбина. Мисля, че това е меко казано абсурдно", посочи той.
 

Той цитира документ, издаден му от община Хасково, от която поиска да му бъде издадено удостоверение по чл. 40 от Изборния кодекс. Според този текст на закона избирател, който в изборния ден установи, че е вписан в списъка на заличените лица, има право да гласува, ако представи удостоверение, че е отпаднало основанието или не е налице основание за вписването му в списъка.

 

Асен Василев не беше допуснат да гласува от секционна комисия в Хасково с мотив, че името му е в забранителен списък. По-късно от ОИК уточниха, че финансовият министър от 2000 година бил адресно регистриран в САЩ.

 

Той прочете и мотивите на общината в Хасково за отказа. По думите на Василев тя няма достатъчно доказателства, че последните шест месеца е бил на територията на България.


"Община Хасково не може да установи, че последните шест месеца аз съм бил на територията на страната, а не съм живял в чужбина. Мисля, че това е меко казано абсурдно, още повече че им дадохме документи, свързани с избирането ми като народен представител от ЦИК, което автоматично означава, че живея в страната, след това свързано и с назначаването ми като министър на финансите. Не знам колко по-оригинални документи им трябват от Държавен вестник“, коментира Асен Василев.

 

"Представете си, че сте инвеститор и се опитвате тази община да издаде какъвто и да е документ за вас. Ще инвестирате ли тук, ще се развива ли градът или ще остане в състоянието, в което е в момента", каза финансовият министър. 

 

Според него казусът не е, че не може да гласува, а че общината в Хасково в продължение на шест часа се е опитала да установи дали народен представител, избран от Хасково, и министър на финансите е живял през последните 6 месеца на територията на страната.

 

По думите му това е присъда за града, който последните няколко мандата се управлява по безобразен начин. Според него в момента Хасково сега е много по-зле от времето когато е бил ученик през 90-те години на миналия век.

 

Принципът на уседналост важи само за местни избори. Според него шест месеца преди вота избирателят трябва да е живял на територията на България, което се удостоверява с адресна регистрация.

 

ФрогНюз
 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3714 |29.10.2023 Две жертви и много ранени при стрелба във Флорида . 10| 4361 |29.10.2023 "Когато дойде време за ротацията, да се смени не само върхът". Защо бе отменен машинният вот? . 1| 3998 |29.10.2023 Проф. Даниел Вълчев: На тези избори ще се получат демаркационни линии, които трябва да бъдат анализирани . 17| 34100 |29.10.2023 Нивата на реките в цяла Изборландия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads